BNM lanceert handboek voor export naar het Caribisch gebied

De export van producten naar het Caribisch gebied verloopt niet altijd zonder uitdagingen. Exporteurs worden geconfronteerd met diverse obstakels bij het krijgen van hun producten op de Caribische markt. Om deze problemen aan te pakken heeft het platform Bondru Na Makti (BNM) – onder leiding van Henk Redmond – het ‘Handboek voor Export naar het Caribisch Gebied’ gelanceerd. De lancering van het handboek vond plaats op 29 juli 2024 op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Henk Redmond, initiatiefnemer en auteur van het boek, merkte op dat het initiatief is ontstaan na een pilot in 2022 om vier gewassen uit Suriname te exporteren naar de Caribische eilanden. Het handboek biedt essentiële richtlijnen voor productie, verwerking en export, evenals modelovereenkomsten voor levering en betaling, en regelgeving van de betreffende landen. Het boek richt zich specifiek op de export van tayerblad, pepers, kouseband en cassave naar Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Barbados.

LVV-minister Parmanand Sewdien sprak zijn tevredenheid uit over het handboek en benadrukte dat de regering werkt aan het versoepelen van importregels voor de verschillende landen en eilanden. Hij prees de organisaties die veel voorbereidend werk hebben verricht om het boek mogelijk te maken. De bewindsman wees erop dat de situatie in het Caribisch gebied anders is dan in de VS of Europa, waar regels strikt worden nageleefd zonder enige persoonlijke relaties. In het Caribisch gebied spelen persoonlijke relaties een grotere rol. Uit eigen ervaring weet de minister dat exporteren geen gemakkelijke taak is, vooral omdat er veel belangen op het spel staan. Hij gaf aan dat niet de regels de grootste uitdaging vormen, maar de informele zaken. “De eilanden hebben een kleine markt. Voordat je het weet, is de markt overspoeld. Als exporteurs niet goed georganiseerd zijn, beconcurreren ze elkaar dood. Er moet eenheid zijn onder de exporteurs, of samenwerking met lokale organisaties. Hij riep exporteurs op om niet alleen naar de regels te kijken, maar ook naar de interne dynamiek, zoals wie de grote spelers op de markt zijn.

Bij de lancering waren ook vertegenwoordigers van de exportwaardeketen van zowel parastatale als particuliere bedrijven en de overheid aanwezig. Udo Karg, CEO van SUVVEB N.V, deelde zijn ervaring met de visserijsector en stond stil bij het belang van samenwerking. “Je kunt het niet alleen, anders vecht je tegen elkaar in plaats van de markt te winnen”, zei Karg. Hij noemde de visserijsector als een goed voorbeeld van samenwerking, waarbij de sector samen met de overheid heeft gewerkt aan een visserijmanagementplan dat de belangen van iedereen in de sector behartigt. Vanuit de landbouwsector deelde Sherwien Boeddha van Stichting Pro Agro Amira zijn ervaring als producent en exporteur van boulanger. Hij pleitte voor een integrale aanpak van de landbouwsector, soepele exportmogelijkheden, subsidies, afzetmogelijkheden, standaardisatie van processen voor verpakking en afhandeling, financieringsmogelijkheden en het toevoegen van waarde aan producten. Boeddha drong ook aan op strenge controles bij de import van meststoffen en chemicaliën, omdat er veel meststoffen en chemicaliën van lage kwaliteit naar Suriname komen.

Vertegenwoordigers van Surinam Airways, DP World en Cosco Shipping Lines gaven informatie over vrachtvervoer via lucht en zee. Ondernemers kregen advies over waar ze op moeten letten bij de export en aan welke voorwaarden zij moeten voldoen. Na de lancering van het boek konden bezoekers en diverse ondernemers terecht bij verschillende stands voor meer informatie over diverse producten en de procedures bij de export.

More
articles