Maduro verbreekt relaties met landen die verkiezingsuitslag in twijfel trekken

Na de omstreden herverkiezing van Nicolás Maduro, zijn er op verschillende plaatsen in Venezuela demonstraties uitgebroken. Het land heeft als reactie zijn diplomatieke staf teruggetrokken uit zeven Latijns-Amerikaanse landen die de verkiezingsuitslag in twijfel trekken.

Demonstraties en repressie

In heel Venezuela hebben betogers opgeroepen tot het vertrek van Maduro en de ongeldigverklaring van de verkiezingen. Tijdens de protesten, die gepaard gingen met het verbranden van portretten van de president, heeft de politie hardhandig ingegrepen. In de hoofdstad Caracas werden traangas en mogelijk ook scherp schieten ingezet om de demonstranten uiteen te drijven.

Diplomatieke spanning

Venezuela heeft besloten de diplomatieke staf uit zeven Latijns-Amerikaanse landen terug te trekken. Dit besluit volgde op een gezamenlijke verklaring van deze landen, die om een volledige herziening van de verkiezingsresultaten vroegen. Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ‘interventionistische acties en verklaringen’ van deze landen verworpen.

Internationale reacties

De permanente raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) houdt woensdag een spoedvergadering over de verkiezingsresultaten. Deze vergadering, die om 15.00 uur lokale tijd in Washington zal plaatsvinden, is op verzoek van twaalf lidstaten, waaronder Argentinië en Peru, bijeengeroepen.

Verkiezingsresultaten

Volgens de Nationale Kiesraad (CNE) heeft Maduro 51,2 procent van de stemmen behaald tijdens de verkiezingen van zondag, terwijl oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia 44,2 procent van de stemmen kreeg. De uitslag van de verkiezingen is echter betwist; exitpolls hadden eerder op een ruime overwinning van González geduid.

De oppositie beschuldigt de regering van verkiezingsfraude en eist dat de uitslag wordt gecorrigeerd om een overwinning van 70 procent voor González te reflecteren.

Internationale betrokkenheid

Regeringen van verschillende Latijns-Amerikaanse landen, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hun twijfels geuit over de integriteit van de verkiezingen. De situatie blijft gespannen, en de internationale gemeenschap houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

More
articles