Kwestie elfjarige jongen, radicalisering en extremisme ontstaan door maatschappelijke spanningen;

Werken aan oplossing EBS-kwestie

Albert Ramdin minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) deelde gisteren mede op de ontmoeting met journalisten na de wekelijkse regeringsvergadering, dat er informatie ontvangen is gekomen over de elfjarige jongeman een kwestie is van radicalisering en extremisme, ontstaan door maatschappelijke spanningen. Op de achtergrond kunnen vaak andere problemen spelen over de jongen die met zijn moeder Suriname verliet.

De minister benadrukte dat het ongemakkelijk is privézaken te bespreken, maar bevestigde wel dat er sprake is van radicalisering. Ook maakte hij duidelijk, dat het ministerie weet wie de vader van de jongeman is en met hem in gesprek is. Minister Ramdin be-vestigt dat het verkrijgen van informatie moeizaam gaat. “Via de ambassade in Bra-zilië zal er meer informatie worden opge-vraagd”, aldus Ramdin. Een medewerker van Bibis zal vanuit Marokko of Parijs, af-reizen om consulaire aspecten te bespre-ken. Het ministerie blijft de situatie nauwlettend volgen. Afgelopen week verscheen er een reportage van CNN-verslaggeefster Clarissa Ward, die toegang kreeg tot de Panorama-gevangenis in Syrië. Hier bleek een aantal ont-heemden te zitten met banden met ISIS.

Onder hen bevindt zich ook de 19-jarige Surinaamse jongeman. Hij werd al op 14-jarige leeftijd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij ISIS en radicalisering. “Deze berichtgeving plaatst Suriname opnieuw in een negatief daglicht”, aldus Ramdin.

De minister benadrukte, dat Suriname geen geradicaliseerde samenleving is, maar juist vreedzaam en tolerant. Hij voegde eraan toe, dat veel Surinamers in andere landen worden opgepakt voor het vervoeren van illegale producten, met name drugs.

Surinamers zitten in gevangenissen over de hele wereld, onder andere in Japan, Sri Lanka en diverse Afrikaanse landen. Suri-name kan niet ingrijpen in het rechtssysteem van andere landen. Het enige wat Suriname kan doen, is consu-laire bijstand bieden aan personen in het buitenland, om te controleren of hun men-senrechten worden gerespecteerd. In Tri-nidad werd ook een Surinamer aangehou-den met een kogel in zijn bezit. Het ministerie heeft ook in deze zaak consulaire bij-stand verleend. Ramdin waarschuwde Su-rinamers voorzichtig te zijn met wat ze mee-nemen bij het reizen.

Ook uitte de minister zijn bezorgdheid over het langdurige geschil tus sen de vakbeweging en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hij benadrukte, dat deze kwestie allang opgelost had moeten zijn. De bond van Ogem Werknemers Organisatie (OWOS) heeft de afgelopen weken herhaaldelijk actiegevoerd, wat tot grote onrust heeft geleid. Vol-gens Ramdin zal nog deze week een presentatie worden gehouden aan president Santokhi over de actuele energietarieven. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft recentelijk nog de gemoederen weten te bedaren, door het ontslag van de voorzitter Marciano Hellings on-gedaan te maken en vrede in het bedrijf te bewerkstelligen.

Echter gaf Ramdin niet aan, op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, omdat hij zelf niet aanwezig was. Hij benadrukte dat ondanks recente tariefverhogingen, elektriciteit nog steeds gesubsidieerd wordt door de overheid, met een jaarlijkse subsidie van ongeveer SRD 2,5 miljard (voor-heen SRD 4,5 miljard).  Ramdin wees erop, dat in een reële economie, subsidies eigenlijk niet van toepassing zijn, en dat de regering niet de hele samenleving kan blij-ven ondersteunen. De internationale ge-meenschap, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft ook druk uitgeoefend op Suriname om de subsidie op energie af te bouwen”, aldus Ramdin. Evenwel bena-drukte hij, dat de zaken binnen de EBS verder besproken zullen worden, en dat het oplossen van deze kwesties gebaseerd zal moeten zijn op wet- en regelgeving, zonder ruimte voor de bijbehorende rollen. “Inclusief je set van gedachten, meningen, overtuigingen en de daaruit voortvloeiende emoties”.

More
articles