AANHOUDEND GETALM EN E-BIKES

Het is zover. Waar we al maanden voor hebben gewaarschuwd: het eerste dodelijke slachtoffer met een e-Bike. Een jongedame op een e-Bike werd deze week aan de Jagernath Lachmonstraat door een auto aangereden na plotseling van rijbaan te zijn afgeweken en liep daarbij zeer ernstig letsel op. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd, alwaar het later kwam te overlijden.

Al langer dan een half jaar hameren wij erop, dat de overheid ten spoedigste dient te werken aan wet- en regelgeving voor deze nieuwe vorm van transport op de openbare weg. Maar het is gewoon een schandaal, dat men van overheidswege na meer dan een half jaar, nog steeds niet in staat is de wet- en regelgeving op dit stuk door te voeren. Los van het feit, dat verreweg de meeste bezitters van e-bikes heel jong zijn en totaal geen kaas hebben gegeten van de in ons land vigerende regels binnen het verkeer, zijn de E-Bikes niet verzekerd, omdat de wet- en regelgeving voor dit vervoersmiddel tot op heden ontbreken. Men neemt deel aan het verkeer als een aparte groep, en er heerst al maanden een wildwest toestand waarbij de E-Bikes gevaar vormen voor andere deelnemers aan het verkeer en natuurlijk ook voor zichzelf, getuige het dodelijke ongeval aan de Lachmonstraat.

Overigens is het zo, dat geen enkele E-Bike verzekerd is wegens de ontbrekende wet- en regelgeving. Indien de E-Biker schade veroorzaakt aan derden, zal deze uit eigen zak de schade moeten vergoeden, mits deze ter plekke van het ongeval blijft en niet gewoon de benen neemt. De E-Bike heeft tot nog toe geen nummerplaat, ofschoon de E-Bike niet als een gewone fiets mag worden gezien en gemakkelijk een snelheid van 40 kilometer per uur kan halen. Maar we zijn wél zes maanden verder en er gebeurt niets, vanwege het ministerie van Justitie en Politie. Er werd wel vanwege dit departement gesteld, dat de regels eraan komen maar er gaan weken en maanden voorbij en er komen steeds meer van deze E-Bikes op de weg en de handelaren in dit transportmiddel wrijven zich in de handen want ze gaan grif over de toonbank. En terwijl er steeds meer op de weg komen, wordt de chaos groter. Het gaat ons verstand te boven dat men vanwege Justitie maanden nodig heeft om regel- en wetgeving gereed te krijgen en die ter goedkeuring voor te leggen. Kletsen over wat er zal worden gedaan om wet- en regelgeving door te voeren is één, maar daadwerkelijk de zaak snel concretiseren is twee.

Tot nog toe gebeurt er niets. De overheid kan tijdelijk de import van deze E-Bikes stopzetten, totdat de regels in place zijn en dan weer de import toestaan. Maar men talmt maar verder en heeft meer aandacht voor bruggenbouw, bouw van een vergaderzaal voor DNA, want daar kan ‘n nyan mee gemaakt worden, maar de veiligheid garanderen en bevorderen binnen het verkeer, is blijkbaar minder relevant voor de huidige machthebbers. We zijn benieuwd hoe lang men nog talmt op Justitie met de wet- en regelgeving voor E-Bikes, al was het maar om de politie in de gelegenheid te stellen tegen overtreders van de nieuwe wet- en regelgeving op te kunnen treden. De E-Bikers moeten ten spoedigste aan een minimumleeftijd voldoen en zeker helmen op hebben. Ook de duorijder zal een valhelm op moeten doen.

More
articles