Mennonieten moeten voldoen eisen tribale gemeenschappen

Diverse belanghebbenden, waaronder in stamverband levende gemeenschappen, inheemse groepen, belangenorganisaties, milieuactivisten en juristen, belegden gisteren een persconferentie, in verband met het kortgedingvonnis, dat de kantonrechter op 16 mei 2024 heeft uitgesproken ter bescherming van tribale gemeenschappen in Suriname. De kortgedingrechter heeft toen een belangrijke beslissing moeten nemen, waarbij Mennonieten moeten voldoen aan de eisen van de betrokken tribale gemeenschappen. Deze rechtszaak betekent voor alle belanghebbenden een belangrijke mijlpaal, en toont aan dat de belangen van in stamverband levende gemeenschappen, serieus worden genomen. Advocaat Antoon Karg, zei dat er  behoorlijke onrust was ontstaan omtrent de kwestie  van de Mennonieten,  en de aanvraag van grote stukken grond van ongeveer 525.000 ha, voor agrarische doeleinden. Als de overheid dat zou toestaan, zou er een situatie onstaan waarbij de wet bosbeheer, die aangeeft dat tribale bevolking eerst toestemming moet geven, alvorens er beslissingen genomen worden wanneer gronden gebruikt zullen worden voor landbouw activiteiten wijzigingen dient te ondergaan.

Hoewel de kortgedingrechters geen verplichting hebben opgelegd met betrekking tot de Milieu Effecten Analyse van de Milieu Raamwet, markeert deze uitspraak een belangrijke stap in de bescherming van tribale grondrechten in Suriname. De kortgedingrechter heeft ook specifiek aangegeven, dat de gronden die zouden worden uitgegeven aan de Mennonieten en gronden die het ministerie van LVV tot landbouwgrond wilde maken, niet mogelijk zou zijn, vanwege de internationaal erkende norm van Free Prior Informed Consent (FPIC), die ook in het nationaal recht moet worden gerespecteerd en nageleefd, voornamelijk door de staat Suriname, ten opzichte van de in stamverband levende gemeenschappen.

Milieudeskundige en activist John Goedschalk, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het mobiliseren van de lokale belanghebbenden en het vestigen van de publieke aandacht op deze kwestie, zei dat het niet gaat om het bespreken van een bepaalde partij, Er zijn partijen die bepaalde belangen hebben, door grote stukken grond aanvragen voor de aanplant van soya en Mais. Maar volgens Goedschalk gaat het niet om die partijen, maar om de president die het inititatief zou moeten nemen voor radicale besluiten. De president heeft volgens Goedschalk een petitie ontvangen, en hij  heeft nog steeds geen inhoudelijke antwoord ontvangen van het staatshoofd, ondanks zijn inspanningen om de fundamentele rechten op zowel milieu- als tribaal gebied te verdedigen. Verzocht werd, door de tribalen, Ruud Souverein het land uit te zetten, maar volgens Karg, is de heer Souverein heel lang actief in Suriname, en een specifiek persoon het land uitzetten gebeurt niet zomaar, daar is een proces aan gekoppeld. “De vorm die men vooruitschuift, is, dat er een punt komt waarbij een vreemdeling een dusdanig gevaar vormt voor de leefwijze of veiligheid, dat niet wenselijk is voor de staat Suriname, maar die bevoegdheid stappen te ondernemen naar specifieke personen, ligt geheel aan de overheid, president en de bevoegde instanties”, aldus Karg.

More
articles