E-bikers hebben geen weet van verkeersregels:

Chaos op de openbare weg

De jonge vrouw die maandagavond overleed, nadat ze eerder op de dag op een e-bike was aangereden door een automobilist, is de 19-jarige Joëlle Fränkel. Uit het voorlopig onderzoek van de politie is gebleken dat ze van achteren werd aangereden, nadat ze zonder op te letten, naar de andere kant van de weg reed. Joëlle reed aan de linkerzijde van de Mr. Jagernath Lachmonstraat en ging in de richting van de Leysweg. Ter hoogte van het GLIS kantoor reed, de jonge vrouw met de e-bike plotsklaps naar de rechterzijde van de weg. Een 42-jarige automobilist die op de rechterbaan reed kon niet meer uitwijken en reed Joelle van achteren aan, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond en werd per ontboden ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis. Daar heeft ze later op de avond het leven gelaten.

Zowel de e-bike als de auto zijn ter herkeuring door de politie in beslag genomen. Het ontzielde lichaam van Fränkel is ter obductie door de politie in beslaggenomen. Opgemerkt wordt door justitiële ambtenaren, dat zelfs als een e-biker een ongeluk veroorzaakt, hij/zij nog steeds aanspraak kan maken op een letselschadevergoeding, vanwege de zogenaamde 50%-regel bij botsingen met motorvoertuigen.

Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen aangepaste e-bikes en fietsen met trapondersteuning. Zowel de e-bike als de auto die bij de aanrijding betrokken was, is door de politie in beslag genomen voor nader onderzoek en het onderzoek naar het incident, is overgedragen aan de verkeersafdeling van de regio Paramaribo.

Verkeersdeskundige Gloria Sterling en tevens voorzitter van het Constitutioneel Hof zei tegenover Times of Suriname, dat het ontbreekt aan wet- en regelgeving als het gaat om e-bikes op onze verkeerswegen. Ook stelde Sterling dat overwogen moet worden of het verstandig is toe te staan dat jonge kinderen op e-bikes aan het verkeer deelnemen. De benodigde kennis, vaardigheden en motivatie voor een veilige deelname aan het verkeer moet ze wel bijgebracht worden. Hierdoor zou het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van risicovol gedrag, moeten afnemen.

“Een e-biker doorkruiste het recht doorgaande verkeer, wat resulteerde in een botsing met dodelijke afloop nadat het slachtoffer geraakt werd door een personenauto. Het zijn gebeurtenissen die je leven ingrijpend veranderen. Plots overkomt je iets, waardoor je leven helemaal overhoop wordt gehaald”. E-bikers kunnen bij een aanrijding met een motorvoertuig een beroep doen op de zogenaamde 50%-regel. Ook als de e-biker het ongeval veroorzaakt, bestaat er in dat geval recht op een letselschadevergoeding. Een opgevoerde e-bike of een e-bike voorzien van een gashendel, is geen fiets met trapondersteuning. Het verdere onderzoek van deze aanrijding is overgedragen aan de Verkeers Unit van Regio Paramaribo.

More
articles