Atompai: ‘Ik heb hart voor Suriname, waar mensen me willen daar wil ik ook zijn’

Mielando Poetini Atompai, hoofdinspecteur en voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft in gesprek met ABC online nieuws verteld waarom hij ervoor heeft gekozen, uit de politiedienst te stappen, en zijn carrière voort te zetten in de politiek, waarbij hij deel uitmaakt van de Nationale Partij Suriname (NPS). Atompai zei dat, hij sinds 2021 tijdens de verkiezingen tot voorzitter van de SPB, bekend heeft gemaakt, dat hij niet voor langetijd voorzitter van de bond wenst te zijn.  “Als ik voorzitter ben geworden, zal ik tot 2024 maximaal tot 2025 aanzitten, maar ik zal niet tot 2026 aanzitten,” aldus Atompai. Toevoegend zei hij dat zijn zittingsperiode eigenlijk eindigt in augustus 2026.

Verder is Atompai niet zeker of hij op de kiezerslijst van de NPS geplaatst zal worden. Voor hem maakt het helemaal niet uit of hij op de kiezerslijst komt of niet. De NPS is een democratische partij, waarbij zaken door de statuten worden bepaald. Atompai zal wel de partij blijven ondersteunen. “Ik hoef niet speciaal op een lijst te komen, ik heb hart voor Suriname, waar de mensen me willen daar wil ik ook zijn” aldus  Atompai.

Vervolgens benadrukt hij dat de leden van de bond hem niet graag zien vertrekken. Omdat hij zijn werk naar behoren doet. Sommige problemen in het land kunnen slechts via politieke kanalen opgelost worden. “Nu moet ik zaken aankaarten en de politiek moet ze oplossen. Maar wanneer ik daar ben , dan moet ik het zelf oplossen, dan moet ik inderdaad laten zien hoe het moet,” aldus Atompai.

Volgens Atompai verbiedt de wet het niet, dat hij politieofficier en politicus is maar hij kiest toch daar niet voor en is niet bang een carrière switch te maken, “Mensen hebben faalangst, vandaar dat ze aan één ding blijven hangen. Mijn carrière bij de politie is heel mooi geweest,” aldus Atompai.  Hij verduidelijkte dat hij los van de politiek, ook zijn eigen onderneming heeft waarbij hij altijd keihard voor heeft gewerkt . “Er zijn ook andere dingen, ik kan ook gaan doceren. Ik kom ook van het  IOL, naast mijn rechtenstudie. Er zijn een heleboel mooie dingen,” aldus Atompai.

Momenteel worden zaken inzake Atompai zijn rechtspositie besproken met de korpsleiding. Atompai zei dat als hij nu ontslag neemt zal het pas eind mei 2025 ingaan, vanwegen zijn hoeveelheid aan verlofdagen. “Wat dat betreft wil ik een goede onderhandeling met de korpsleiding. Er is al een eerste gesprek geweest hieromtrent, daarbij heb ik ze ook duidelijk gemaakt,” aldus Atompai.

More
articles