TotalEnergies op spoor met olie-ontwikkeling Blok 58

TotalEnergies heeft afgelopen week de opdracht toegekend aan SBM Offshore voor de bouw van een Fast4Ward-romp voor de eerste Floating Production Storage and Offloading (FPSO) van het Suriname Blok 58 ontwikkelingsproject. Dit besluit wordt volgens Roy Shyamnarain, fiscalist en deskundige op het gebied van de Surinaamse olie- en gasindustrie regelgeving, gezien als een mijlpaal en een bevestiging dat TotalEnergies volledig op koers ligt met zijn plannen om binnenkort een definitief investeringsbesluit (FID) voor dit project aan te kondigen. SBM Offshore zal samenwerken met Technip Energies voor dit project.

De aankondiging van de toekenning vond plaats te midden van de Suriname Energy Oil & Gas Summit (SEOGS2024), en werd met enthousiasme ontvangen. SBM Offshore, gevestigd in Nederland, staat bekend als bouwer van FPSO-faciliteiten en heeft vier van de vijf FPSO’s gebouwd die momenteel actief zijn voor ExxonMobil in Guyana, met een vijfde in aanbouw. Technip Energies, een energie-engineering- en technologiebedrijf gevestigd in Frankrijk, zal ook bij dit project betrokken zijn.

Shyamnarain stelde dat naar verluidt er al gebouwd wordt op de scheepswerf van China Merchants Heavy Industries (CMHI) in Haimen, China. Het Fast4Ward-concept staat bekend om het verkorten van de cyclustijd voor energielevering en het verbeteren van de economie van diepwaterprojecten.

“Tijdens presentaties op SEOGS2024 benadrukten verschillende vertegenwoordigers van TotalEnergies het gebruik van geavanceerde technologieën in hun Blok 58-project, met minimale milieu-impact en optimalisatie van de economische voordelen voor Suriname. Het besluit om te kiezen voor SBM’s Fast4ward-technologie lijkt deze aanpak te bevestigen. De USD 9 miljard kostende olie-ontwikkeling in Blok 58 richt zich op het combineren van de ontdekkingen van Sapakara South en Krabdagu, met geschatte winbare hulpbronnen van ongeveer 700 miljoen vaten. De eerste olieproductie staat gepland voor 2028, met een verwachte dagelijkse productie van 200.000 vaten per dag.”

TotalEnergies en APA bezitten elk een werkbelang van 50 procent in Blok 58, waarbij TotalEnergies als exploitant optreedt. In september vorig jaar kondigden Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, en Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, gezamenlijk aan dat TotalEnergies FEED-studies (Front-End Engineering and Design) had gestart voor de ontdekkingen van Sapakara South en Krabdagu.

More
articles