Opschoning Saramaccakanaal biedt nieuwe kansen voor toerisme

Vishnu Kalloe, projectmanager van het Saramacca Canal System Rehabilitation Project, heeft aangegeven dat het opschonen van het kanaal een uitdagende taak is, maar dat de voordelen de moeite waard zijn. Het project richt zich op de berere ontwatering van Groot-Paramaribo en omgeving en bevordert tevens de economische scheepvaart.

De waterweg wordt nu ontdaan van decennialange begroeiing, wat particulieren ook de kans biedt toeristische activiteiten te ontplooien. Kalloe herinnert zich dat er vroeger waterrecreatie plaatsvond op het kanaal. Het huidige project richt zich primair op ontwatering en vrachtverkeer, maar opent ook mogelijkheden voor recreatie en pleziervaartuigen. “Dit is goed voor het toerisme, mensen willen ons land ook vanaf het kanaal  zien, niet alleen via de Surinamerivier waar men richting Domburg kan varen,” aldus Kalloe. Hij hoopt dat particulieren hier gebruik van maken en het toeristische potentieel benutten.

De opschoning van het Saramaccakanaal is enkele maanden geleden gestart en wordt uitgevoerd door International Infra NV onder leiding van Sylvani Kasanpawiro. De waterweg, die meer dan 50 jaar werd verwaarloosd, wordt nu grondig aangepakt om de afwatering te verbeteren en de economische scheepvaart nieuw leven in te blazen.

Dit project wordt gefinancierd door de Wereldbank en staat onder directie van ingenieursbureau ILACO NV. Het werk is verdeeld in vijf secties, waarbij sectie 5 bij de Uitkijksluis te Creola als eerste is aangepakt. Van de 25 kilometer lange waterweg is nog 7,5 kilometer te gaan. Sectie 1 loopt tussen de Kasabaholokreek en de sluis van de Saramaccadoorsteek bij de Surinamerivier.

More
articles