USAID/BHA verzorgt een schoolveiligheidscursus in Suriname

De School Safety Course, een innovatief initiatief om scholen te helpen zich voor te bereiden op natuurrampen en andere noodsituaties, werd vrijdag afgerond op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het programma maakt deel uit van het Risk Management Training and Technical Assistance Program van het United States Agency for International Development (USAID), geïmplementeerd door het Bureau of Humanitarian Assistance (BHA) van USAID, in samenwerking met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het ministerie van Onderwijs in Suriname. Dit intensieve trainingsprogramma vond plaats van 15 tot en met 17 mei. Tijdens deze cursus namen de participanten deel aan een reeks interactieve sessies, workshops en casestudies onder leiding van de Risk Management Specialisten van USAID. Belangrijke onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder meer:

  • Methodologieën voor risicobeoordeling die specifiek zijn voor onderwijsinstellingen.
  • Ontwikkeling en implementatie van uitgebreide rampenbestrijdingsplannen.
  • Crisiscommunicatiestrategieën voor effectieve coördinatie tijdens noodsituaties.
  • Best practices op het gebied van veiligheidsbeheer op scholen en maatregelen voor het opbouwen van veerkracht.

“We zijn blij met het succes van de School Safety Course en de inzichten die onze partners en deelnemers delen”, aldus Catherine Griffith, politiek economisch hoofd van de Amerikaanse ambassade. “Door gebruik te maken van de expertise van USAID, NCCR en het ministerie van Onderwijs in Suriname, hebben we belanghebbenden in het onderwijs voorzien van essentiële instrumenten en strategieën om veiligere leeromgevingen te creëren.”

De samenwerking tussen USAID, NCCR en het ministerie van Onderwijs in Suriname speelde een belangrijke rol bij het verzekeren van de relevantie en impact van de cursus. Vertegenwoordigers van elke organisatie hebben actief bijgedragen aan de ontwikkeling van het leerplan, het geven van sessies en het faciliteren van discussies, waardoor een gezamenlijke en holistische benadering van de veiligheid op school werd bevorderd. “We zijn trots op het partnerschap dat tijdens de School Safety Course tot stand is gekomen en dat onze gedeelde toewijding aan rampenbestendigheid en gemeenschapswelzijn weerspiegelt”, aldus NCCR-coördinator Jerry Slijngard. “De kennis en vaardigheden die tijdens deze training worden opgedaan, zullen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de paraatheid en reactievermogens in onderwijsinstellingen.” Het ministerie van Onderwijs in Suriname sprak zijn dankbaarheid uit voor de gezamenlijke inspanning en benadrukte het belang van het voortzetten van dergelijke initiatieven om een cultuur van veiligheid en veerkracht op scholen te bevorderen. Het succes van de School Safety Course onderstreept de voortdurende inzet van USAID, NCCR en het ministerie van Onderwijs in Suriname om veerkrachtige gemeenschappen op te bouwen en de impact van rampen op onderwijsinstellingen te verzachten.

Over USAID/BHA

Het Bureau for Humanitarian Assistance (BHA) van USAID leidt en coördineert de humanitaire hulpinspanningen van de Amerikaanse overheid wereldwijd.

USAID/BHA biedt levensreddende steun aan mensen die getroffen zijn door rampen, conflicten en andere noodsituaties, en helpt gemeenschappen te herstellen en veerkracht op te bouwen.

Over NCCR

Het Nationaal Coördinator Centrum voor Rampenhulp (NCCR) in Suriname speelt een cruciale rol bij het coördineren van de rampenbestrijdingsinspanningen en het bevorderen van strategieën voor het verminderen van rampenrisico’s. Het NCCR werkt samen met belanghebbenden om de paraatheid en veerkracht bij rampen te vergroten.

Over het ministerie van Onderwijs in Suriname

Het ministerie van Onderwijs in Suriname zet zich in voor het bieden van kwaliteitsonderwijs en het waarborgen van een veilige leeromgeving voor studenten en docenten. Het ministerie werkt nauw samen met partners om initiatieven te implementeren die uitmuntend onderwijs en het welzijn van studenten te ondersteunen.

More
articles