Marinus Bee: ‘Het gaat verkeerd, er is geen transparantie’

Marinus Bee, DNA-voorzitter en secretaris van de politieke partij ABOP, heeft in het radioprogramma ‘Welingelichte Kringen’, kritiek geuit op het huidige grondbeleid van de Surinaamse regering. Bee benadrukte, dat er binnen de regering geen eenheid is voor wat betreft het grondbeleid, en dat er een gebrek aan transparantie heerst. “Het gaat verkeerd, er is geen transparantie. Dit is niet iets van deze regering alleen. We hebben regeerperiodes gehad, waarbij ministers werden bedankt, ook ministers met goede intenties zijn bedankt. Je vraagt je af: wat willen we?”, aldus Bee.

Hij wees er verder op, dat de regering zich te veel richt op kritiek uiten in plaats van oplossingen zoeken. Hij benadrukte dat president Chandrikapersad Santokhi verantwoordelijk is voor de leiding van de regering, en dat het belangrijk is om problemen binnen ministeries op te lossen, in plaats van enkel te praten over wat er misgaat. Bee zei dat hij geïnformeerd is over eventuele oplossingen voor de problemen binnen het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en noemde het instellen van een grondkamer, als een mogelijke oplossing. Dit instituut zou volgens Bee de grondzaken uit de politieke sfeer moeten halen en zorgen voor meer transparantie.

Bee uitte ook zijn ongenoegen over ministers, die collega’s publiekelijk bespreken en bekritiseren, hetgeen hij beschouwt als populisme. Hij benadrukte dat dergelijke zaken besproken moeten worden in de Raad van Ministers en niet publiekelijk.

Als secretaris van ABOP legde Bee uit, dat de partij enkel instructies kan geven aan haar vertegenwoordigers binnen de regering, maar dat het uiteindelijk de regering is die het beleid maakt. “Het is niet een politieke partij die een land bestuurt, het is een regering. Natuurlijk behoor je als partij in de coalitie ondersteuning te geven, maar uiteindelijk is het de regering die het beleid moet maken”, aldus Bee.

More
articles