Geen HPV-vaccinatie voor volwassen mannen tegen prostaatkanker

Ieder jaar krijgen vrouwen en mannen kanker door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Volgens meldingen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), is het HPV-vaccin een bescherming tegen zes soorten kanker: baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en penis. Het Nationaal Immunisatie Programma van het BOG, is op 25 april gestart met een landelijke HPV-scholenvaccinatiecampagne om meisjes en jongens  van 9 t/m 13 jaar te vaccineren tegen HPV.

Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV. HPV-vaccinatie kan sommige vormen van kanker bij jongens tussen de 9 en 13 jaar voorkomen. Ook kan de HPV-vaccinatie bescherming bieden tegen peniskanker, anuskanker en soms in de keelholte. Echter is er volgens Rakesh Sukul, directeur Volksgezondheid, nog geen sprake van preventieve inenting tegen prostaatkanker bij volwassen mannen.  Sukul vertelde dat prostaatkanker niet wordt veroorzaakt door een ziektekiem. Daartegen zal het principe van vaccinatie niet werken.

“Als er bepaalde zaken uit onderzoek mochten blijken en dat een bepaald eiwit de veroorzaker is, zou gekeken kunnen worden, of het principe van vaccinatie toegepast kan worden, alvorens men verder tot ontwikkeling over gaat”, aldus Sukul.

More
articles