Suriname kan eerste vijf jaar USD 1.3 miljard ontvangen uit olie-inkomsten

Volgens het recente landenrapport van EMFI wordt geschat dat de Surinaamse overheid in de eerste vijf jaar USD 1,3 miljard aan royalty’s zal ontvangen uit olie-inkomsten. Staatsolie, het nationale oliebedrijf, zal naar verwachting in het eerste jaar USD 255 miljoen bijdragen, met een jaarlijkse bijdrage van ongeveer USD 380 miljoen in de daaropvolgende jaren.

Financiële voordelen

EMFI schat dat de overheid jaarlijks minimaal USD 150 miljoen en maximaal USD 555 miljoen direct uit oliewinsten kan ontvangen. De totale inkomstenbelastingbetalingen en de APA-betalingen aan de overheid zouden jaarlijks ongeveer USD 611 miljoen bedragen. In totaal zou de Surinaamse overheid naar schatting USD 7 miljard ontvangen in de eerste vijf jaar, gebaseerd op een olieprijs van ongeveer 65 USD per vat.

‘HOLD’ naar ‘KOOP’

De ontwikkeling van Blok 58 en het positieve momentum rond Eurobonds hebben EMFI ertoe gebracht hun advies voor Surinaamse staatsobligaties te veranderen van ‘HOLD’ naar ‘KOOP’. De verwachte olie-ontwikkeling wordt gezien als een game-changer voor Suriname, die een significante economische impact zal hebben, zelfs zonder de bredere effecten op de economie in beschouwing te nemen.

Investeringen

Staatsolie overweegt diverse financieringsopties om hun belang van 20% in het project te kunnen handhaven, waaronder kasreserves, obligaties, leningen en partnerschappen. Als TotalEnergies, de Franse oliemaatschappij, zoals verwacht tegen het einde van het jaar de definitieve investeringsbeslissing (FID) goedkeurt, zou Staatsolie al volgend jaar kunnen terugkeren naar de internationale kapitaalmarkten.

Verwachtingen

De CEO van TotalEnergies, Patrick Pouyanné, bevestigde op 26 april dat het bedrijf van plan is de FID voor het Surinaamse project voor eind 2024 te nemen. APA Corporation, met een belang van 50% in Blok 58, deelt dit optimisme en verwacht ook tegen het einde van het jaar een FID op te stellen.

Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, benadrukte in het jaarverslag 2023 dat de ontwikkeling van de offshore-koolwaterstofvoorraden in Suriname dichterbij komt. Hij bevestigde dat Staatsolie zijn optie zal uitoefenen om een belang van maximaal 20% in het project te nemen, wat de potentiële inkomsten voor het land verder zou vergroten.

De vooruitzichten voor de olie-industrie in Suriname zijn veelbelovend. De verwachte inkomsten uit olie-inkomsten zullen een significante financiële impuls geven aan de economie van het land. De voorbereidingen en investeringen van Staatsolie en internationale partners zoals TotalEnergies en APA Corporation spelen een cruciale rol in het realiseren van deze potentie. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Suriname een belangrijke olieproducent wordt, wat aanzienlijke voordelen voor het hele land met zich mee zal brengen.

 

More
articles