Olievondsten in Suriname bereiken 2,4 miljard vaten

De recente olievondsten in Suriname hebben geleid tot de identificatie van ongeveer 2,4 miljard vaten ruwe olie aan reserves, aldus schattingen van analisten van Wood Mackenzie. Daarnaast beschikt het Zuid-Amerikaanse land over ongeveer 12,5 biljoen kubieke meter aardgasreserves.

Het meest veelbelovende project is een gezamenlijke ontdekking van Petronas en ExxonMobil in twee Surinaamse blokken. Volgens Wood Mackenzie zou de productie daar kunnen starten met een dagelijkse verwerkingssnelheid van 100.000 vaten.

Toekomstige ontwikkelingen

Naast Petronas en ExxonMobil hebben ook TotalEnergies en APA Corporation significante ontdekkingen gedaan. TotalEnergies zal naar verwachting eind dit jaar een definitieve investeringsbeslissing nemen over hun project in Blok 58, met het oog op de start van de productie in 2028.

Suriname wordt vaak vergeleken met buurland Guyana, dat een indrukwekkende olieboom heeft meegemaakt dankzij de successen van Exxon in het Stabroek-blok. Hoewel de exploratie-inspanningen in Suriname langer hebben geduurd, is er optimisme dat het land een soortgelijke groei kan doormaken.

Recente ontwikkelingen en uitdagingen

Petronas en ExxonMobil hebben onlangs onbevredigende resultaten geboekt bij een boorproject in Blok 52, maar deze week vonden de twee oliemaatschappijen opnieuw olie in hetzelfde blok. Dit hernieuwt de hoop op een olie- en gasboom in Suriname. De exacte omvang van deze recente ontdekking moet nog worden bepaald, maar het zou de derde in het blok zijn. Tot nu toe hebben Petronas en ExxonMobil in dit blok ongeveer 400 miljoen vaten aan reserves aangeboord.

In de afgelopen zes jaar zijn er in Suriname negen offshore ontdekkingen gedaan, maar de commerciële ontwikkeling van deze vondsten moet nog beginnen.

De Surinaamse regering is vastbesloten om haar olie- en gasindustrie te stimuleren en heeft Petronas en ExxonMobil al fiscale stimuleringsmaatregelen verleend voor de ontwikkeling van hun Blok 52-project.

De ontdekking van aanzienlijke olie- en gasreserves biedt Suriname een enorme kans om zijn economie te transformeren. Met de steun van grote internationale oliebedrijven en de juiste investeringsbeslissingen, lijkt het land goed gepositioneerd om een belangrijke speler te worden in de mondiale olie- en gasindustrie.

 

More
articles