ExxonMobil zal eind 2024 ruim half miljard vaten olie produceren in Guyana

ExxonMobil zal naar verwachting tegen eind 2024, meer dan 516 miljoen vaten olie hebben geproduceerd voor de kust van Guyana, sinds de eerste olie in december 2019. De Amerikaanse oliegigant heeft tot nu toe al meer dan 370 miljoen vaten geproduceerd, volgens productiegegevens gepubliceerd door de regering.

In februari verklaarde Alistair Routledge, president van ExxonMobil Guyana, dat het doel is om tegen het einde van dit jaar, 500 miljoen cumulatieve vaten te bereiken. Het productietempo blijft jaarlijks toenemen naarmate projecten worden toegevoegd en geoptimaliseerd. In 2024 zag de productie een scherpe stijging na de opstart van het Payara-project in november 2023.

Productievoorspellingen en optimalisatie

De regering van Guyana voorspelde een olieproductie van meer dan 550.000 vaten per dag (b/d), wat neerkomt op 202 miljoen vaten in heel 2024, volgens een begrotingspresentatie in januari 2024 door dr. Ashni Singh, senior minister in het Kabinet van de President, verantwoordelijk voor Financiën en de Openbare Dienst. De werkelijke productie over het volledige jaar zou deze prognose echter gemakkelijk kunnen overschrijden met meer dan 50.000 vaten per dag.

In het eerste kwartaal bedroeg de gemiddelde productie volgens overheidsgegevens 613.000 vaten per dag. De projecten Liza 1 en Liza 2 zullen in de tweede helft van het jaar elk twee weken stilgelegd worden voor onderhoud.

Er zijn echter plannen om de knelpunten in de projecten Liza 2 en Payara op te lossen om hun capaciteit te vergroten. Hoewel de individuele pieken van elk project vanaf maart in totaal 661.000 b/d bedragen, zou een geplande optimalisatie ervoor kunnen zorgen dat dit totaal boven de 675.000 b/d komt.

Projecten en investeringen

ExxonMobil exploiteert het Stabroek-blok met een belang van 45 procent, terwijl Hess 30 procent bezit en CNOOC 25 procent. Het consortium heeft in totaal zes projecten goedgekeurd voor het Stabroek-blok. Drie hiervan zullen naar verwachting in 2025, 2026 en 2027 met de productie beginnen. De collectieve uitgaven voor de ontwikkeling van deze zes projecten worden geschat op 54 miljard dollar.

ExxonMobil’s ambitie en voortdurende optimalisatie van projecten in Guyana illustreren de strategische waarde van de regio voor de toekomstige energieproductie en economische groei.

More
articles