ACS zorgt voor regionale samenwerking en ontwikkeling

De Associatie van Caribische Staten (ACS) houdt van 6 tot en met 9 mei 2024 een reeks bijeenkomsten om de regionale samenwerking en ontwikkeling te bevorderen. Deze bijeenkomsten omvatten het 16e ACS Business Forum, de 8e Grote Caribische Samenwerkingsconferentie en voorbereidende sessies voor de jaarlijkse 29e vergadering van de ministerraad.

Albert Ramdin, minister Buitenlandse Zaken en International Business,  benadrukte dat de focus van deze bijeenkomsten zal liggen op het stimuleren van duurzame groei door middel van verhoogde productie en verbeterde connectiviteit, zowel fysiek als digitaal.

Als voorzitter van de ACS Ministeriële Raad zal Suriname de besprekingen leiden over belangrijke Caribische kwesties. Volgens Ramdin is het geen politieke organisatie. De ACS-conferentie dient als platform voor vertegenwoordigers van lidstaten en geassocieerde staten, om onderwerpen als economische samenwerking, handel, milieu, duurzame ontwikkeling, cultuur en onderwijs, te bespreken.

Het doel van de conferentie is het faciliteren van dialoog, samenwerking en het bevorderen van gemeenschappelijke belangen binnen het Caribisch gebied. De ACS is na de OAS, de grootste intergouvernementele organisatie op het westelijk halfrond en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van de maatschappij in het Caribische gebied.

Ramdin sprak vorige week vrijdag op een persconferentie, op zijn ministerie, over de 29e conferentie van de Associatie van Caribische Staten (ACS). Hij wees erop, dat tijdens deze conferentie bevordering de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en van niet-gouvernementele organisaties wordt beoogd. Volgens hem gaat het om functionele samenwerking gericht op economische betrekkingen.

De Associatie van Caribische Staten is een adviesvereniging van landen gecentreerd rond het Caribische bekken. De organisatie werd opgericht met het doel om overleg, samenwerking en gecoördineerde actie tussen alle landen van het Caribische gebied, te bevorderen.

Het primaire doel van de ACS is het bevorderen van meer handel tussen de staten, het verbeteren van het transport, het ontwikkelen van duurzaam toerisme, en grotere en effectievere reacties op lokale natuurrampen, mogelijk te maken.

Ramdin is momenteel namens Suriname de voorzitter van de ACS Ministeriële Raad 2023/2024. Tijdens de komende meeting zal de voorzitter worden gekozen voor de periode 2024/2025. Ramdin maakte duidelijk, dat er drie aspecten in de wet zijn geregeld. Ook verduidelijkte hij dat connectiviteit een van de onderwerpen van het thema van de conferentie is die behandeld zal worden.

Er nemen 25 lidstaten deel aan de conferentie. Ramdien zei verder, dat de kosten van de conferentie worden geraamd op SRD 60 miljoen. De minister verwees naar enkele Zuid-Amerikaanse staten, te weten Columbia en Mexico, die al bij de oprichting van de organisatie erbij waren en ook vertegenwoordigd zullen zijn.

Ramdin wilde niet ingaan op de aangekondigde ontmoeting van woensdag 8 mei met de pers. ‘’President Santokhi zal dan ingaan op resultaten van het bezoek aan China”, aldus Ramdin. Bij de terugkomst in Suriname was volgens Ramdin niet iedereen terug. “Wat nu wel het geval is en zal het volk geïnformeerd worden door de president.”

Ramdin sprak ook over de handel waar Suriname naar uitkijkt en die niet massaal hoeft te zijn. Hij verwees naar regulering, bijvoorbeeld met Frans-Guyana. Volgens hem hoeven we niet altijd gericht te zijn op Europa, maar moeten we ons meer concentreren op de regio.

Hij wees erop, dat produceren voor het Caraïbisch gebied, best wel de moeite waard kan zijn met een inwonersaantal van 26 miljoen mensen. Ramdin riep ondernemers op, te zoeken naar markten in de regio, maar ook buiten de CARICOM, zoals Columbia en Mexico. Hij zei dat het Business Forum een productietentoonstelling houdt waar 60 Surinaamse bedrijven aan mee zullen doen. Echter vond hij het teleurstellend dat op de website van BIBIS bij de aankondiging van de ACS-conferentie op de kaart van Suriname, de grenzen verkeerd waren aangegeven. Hij maakte duidelijk, dat hij het niet daarbij zou laten.

Ramdin besteedde ook aandacht aan afgelopen woensdag, de Dag van de Journalistiek en zei dat in de benadering van media in Suriname, er nog veel werk te doen is. Volgens hem geeft de internationale media een positieve benadering in het overleg met de regering. Hij is van mening dat de regering transparant is in haar beleid en zei dat de regering Santokhi een goede score krijgt. De persvrijheid in Suriname is gestegen van de 48e naar de 28e plaats.

 

More
articles