Tweede actiedag gezamenlijke vakbeweging

De Communicatie Dienst Suriname (CDS) meldde gisteren, dat enkele vakbonden positief hebben gereageerd op een uitnodiging van de regering voor constructieve gesprekken inzake nieuwe onderhandelingen na juli 2024. Echter is C-47 die deel uitmaakt van de gezamenlijke vakbeweging en die al de tweede actiedag is ingegaan, niet uitgenodigd. Op initiatief van de vakcentrale C-47, is een deel van de gezamenlijke vakbeweging op 2 en 3 mei in actie gegaan om de verhoging van de energietarieven, terug te draaien.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zei niet verrast te zijn over de houding van de regering. “We zijn bezig met een rechtvaardige strijd die de werkers zijn begonnen, omdat het onterecht is dat de regering maar doorgaat met willekeurige elektriciteitstarieven”, aldus Berenstein. Ook riep hij eerder de bonden onder leiding van Ravaksur en andere bonden op, geen grotere versplintering teweeg te brengen binnen de vakbweging.

Volgens de CDS worden de gesprekken op 6 mei voortgezet, waarbij de energietarieven en de voorstellen van de vakbonden aan de regering, zullen worden besproken.

Ravaksur uitte zijn bezorgdheid over de lasten van deze aangepaste tarieven voor de samenleving. In reactie hierop verklaarde president Chandrikapersad Santokhi dat een verhoging van SRD 5,2 miljard voor stroom nodig is om de druk op de staatsuitgaven te verlichten.

De regering is van plan een subsidie in te voeren voor elektriciteitsverbruik in drie categorieën. Deskundigen van het ministerie van Financiën en Planning bespraken de huidige financiële situatie van het land en wezen op een verwachte inflatie van 11 procent tot 14 procent in 2024 en een begrotingstekort van 2,6 procent.

More
articles