‘Komt goed met de Surinaamse economie’

Econoom Robby Makka heeft in het tv-programma Magazine4 gezegd, dat het goed komt met de Surinaamse economie, als gekeken wordt naar het financieel-economisch vlak in Suriname. Volgens Makka ziet het groter plaatje er uitstekend uit. ‘’Maar voor de kleine man is dat nog niet voelbaar, vooral wanneer zij kijken naar hun uitgavenpatroon’’, aldus Makka. ‘’Het sociaal beleid zou beter uitgevoerd moeten worden.’’

Hoewel de koers de afgelopen week daalde, is dat volgens Makka nog niet het geval met de prijzen in de winkels. ‘’De grootste ellende in het land heeft dus te maken met de hoge prijzen voor consumenten. Het antwoord hierop is een combinatie van maatregelen.’’ Volgens Makka zijn de eerste maatregelen reeds geïmplementeerd, waardoor de inflatie is gedaald van meer dan 60 procent  naar 16 procent. ‘’De wisselkoers daalt en stabiliseert zich. Daarnaast is het minimumuurloon verhoogd. Nu zou het sociaal beleid afgestemd moeten worden op de huidige situatie: kinderbijslag, pensioen, AOV en subjectsubsidie dienen ingezet te worden’’, aldus Makka. Hij vindt dat de vakbeweging en het bedrijfsleven gefaseerd de lonen dienen aan te passen.

Makka haalde ook het IMF-programma aan. ‘’Dit is ook het laatste jaar met het Internationaal Monetair Fonds. Een zesde tranche van steun is in de maak, en in medio maart 2025 is het IMF-programma afgelopen. Dan kan Suriname weer normaal zijn eigen beleid doorvoeren.’’ Volgens Makka heeft de regering een goede basis gelegd. Waarvoor Suriname volgens hem wel moeten waken, is dat de komende regering niet onnodig gaan sleutelen aan cruciale beleidsposities en wetten zoals de Bankwet, om daarmee de economie weer naar de afgrond te brengen.

Volgens Makka zijn veel burgers en ondernemers niet genoeg bekend met de vele fondsen die Suriname heeft. Er zijn fondsen voor verschillende doelgroepen, onder andere het Fonds Studiefinanciering (FSS), het Productie Krediet Fonds (PKF), het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA), het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP). ‘’Er zijn nu reeds aanvragen variërend van USD 10.000 – USD 100.000, maar er is ruimte voor meer’’, stelde Makka. De regering dient de fondsen wel uit te breiden door internationale samenwerkingen.

Om op het pad van ontwikkeling te blijven, is het volgens Makka belangrijk dat het beleid gecontinueerd wordt, waarbij een goed financieel beleid cruciaal is. ‘’De kasreserves moeten niet gebruikt worden voor uien en aardappelen”, aldus Makka. Hij riep kiezers op die volgend jaar naar de stembus gaan, te kijken welke partijen een herstelprogramma hebben en in staat zijn de economie verder te ontwikkelen.

More
articles