Santokhi tijdens eerste opwarmingsmassameeting in Nickerie:

‘Er zullen grote projecten uitgevoerd worden’

President Chandrikapersad Santokhi, tevens voorzitter van de VHP, is afgelopen zaterdag tijdens de eerste opwarmingsmassameeting van de partij in Nickerie, ingegaan op diverse zaken. Zo deelde het staatshoofd mee dat er een structurele ondersteuning komt voor Nickerie. Santokhi stelde dat er nog steeds een soort van ‘discriminatie’ is wanneer het op het rijstdistrict aankomt. ‘’Het binnenland en de ambtenaren krijgen de volle ondersteuning van de regering, maar er is altijd kritiek als de boeren de ondersteuning nodig hebben. Deze discriminatie moet nu ophouden. Rijstboeren zullen ondersteuning krijgen van de regering.‘’ Er is volgens hem, veel kritiek als de regering ondersteuning geeft aan Nickerie.

Santokhi kondigde verder aan dat er grote projecten in Nickerie uitgevoerd zullen worden. Zo zullen Nickeriaanse scholieren in een nieuw gebouw, gefinancierd door India, afstandsonderwijs kunnen volgen.

Zij hoeven dus niet meer naar Paramaribo af te reizen. Ook moeten Nickeriaanse jongeren zich registreren voor een stuk perceel op het Hazardproject.

Kwestie GBB

Het staatshoofd maakte duidelijk dat gronden niet lukraak uitgegeven kunnen worden. ‘’Percelen die onrechtmatig zijn uitgegeven, moeten teruggedraaid worden.’’ Santokhi zei dat onlangs tijdens een regeringstop aan vicepresident Ronnie Brunswijk is gezegd, dat de maat vol is. Santokhi stelde toen dat landbouwgronden die door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gereserveerd zijn voor agrarische projecten, worden verkaveld en aan derden worden toegewezen. Santokhi deelde mee dat er schriftelijk opdracht gegeven is aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) ad interim Gracia Emanuël, om binnen een week alles terug te draaien. Indien dit niet gebeurt, zal de president dan moeten optreden.

‘’U mag kijken als het niet binnen een week gebeurt, wat ik ga doen. U moet alleen kijken binnen een week wat ik ga doen als het niet gebeurt. Het is genoeg! Het land heeft genoeg van de grondproblemen.‘’ De minister ad interim heeft volgens Santoki de opdracht gekregen om voor het einde van dit jaar alle achterstanden, alle dubbele uitgiftes en alle andere conflicten met grondzaken, op te lossen. De VHP zal volgens het staatshoofd beleid uitvoeren om de samenleving te beschermen. ‘’Ik ga ze elke week op het kabinet laten komen om verslag uit te brengen. Dit moet opgelost worden, omdat ik weet dat dit zorgt voor enorm veel onzekerheid in de samenleving. En wat doen wij als VHP? Wij komen met een beleid om jullie te beschermen, zodat jullie je gronden kunnen omzetten in eigendom met grondconversie.”

Het grondprobleem is volgens Santokhi in de tussentijd gegroeid tot een politiek probleem. ‘’Een politiek probleem moeten we politiek oplossen. Er zal politiek ingegrepen worden. Volg ons, we gaan dit politiek oplossen. Maar ik houd rekening, want de minister is met verlof‘’, voerde het staatshoofd aan. Santokhi zei verder dat GBB is versterkt met een nieuwe directeur, die de opdracht heeft gekregen om alle achterstanden aan te pakken en alle beroepschriften, die vanuit het kabinet van de president komen, op te lossen.

‘’En die directeur fungeert al vanaf twee maanden geleden. Er waren 8000 stukken vanuit het Kabinet van de President gegaan naar het ministerie van GBB. Sinds de directeur daar zit, zijn er al 4000 hiervan in de twee maanden al aangepakt en opgelost. In twee maanden tijd‘’, aldus Santokhi.

Nog een tweede termijn

Santokhi benadrukte dat de VHP officieel op 25 mei, haar campagne start. Het afgelopen weekend werd in Nickerie de eerste opwarmingsmassameeting gehouden. Gisteren hield de VHP het Wanica Orange Festival te Ramcharan’s Playground. Santokhi stelde in zijn toespraken, dat de partij meer tijd nodig heeft. ‘’In 2028 zal er olie uit zee worden gehaald. Het land moet dan door een partij met visie geregeerd moet worden, en deze partij is de VHP.’’ Bij de massameeting in De Olifant, zal aldus Santokhi, de sterkte van de partij getoond worden. ‘’Nickerie is slechts een trailer‘’, aldus Santokhi.

More
articles