Deel supermarkten beperkt giraal verkeer

Al maanden voor de BTW-heffing was ingegaan, waren postmachines in sommige supermarkten, niet meer beschikbaar om te pinnen. Het giraal verkeer waaraan we fysiek niet kunnen komen, dus ook de winkelier niet. Evenwel, laat dat een spoor achter van veel financiële handelingen die gepleegd worden door wie dan ook. Opmerkelijk is dat met name bij sommige handelszaken, de mogelijkheid om giraal zaken te doen, niet of weinig geboden wordt.  Het streven van de overheid het giraal verkeer te bevorderen, wordt hierdoor behoorlijk tegengehouden. Zowel in Paramaribo als daarbuiten zijn er ondernemers van winkelzaken die slechts cash accepteren bij aankopen van klanten. Op het eerste gezicht lijkt contant geld makkelijk voor wie iets wil kopen. Helaas is ook onze samenleving vervallen in oneerlijke deals, waardoor het laagdrempelige voordeel van contante betalingen, een kwade wending krijgt.

Bijvoorbeeld supermarkten die voor alle goederen die ze verkopen, alleen maar contante betalingen accepteren, blijven makkelijk buiten het gezichtsveld van de Belastingdienst. En ook nog het argument hanteren dat cash een wettig betaalmiddel is, maar de pinautomaat (POS-machine) niet.

Wat is een POS-machine? Dit is een verkooppuntmachine met een debet- en kredietkaartlezer voor het accepteren van betalingen. Het biedt ook een ontvangstbewijs voor de transacties en houdt een verkoopgeschiedenis bij voor de verantwoording. Zie daar het in beeld brengen van alle aankopen maar, niet de verkoop transacties van handelszaken. Wat kost zo een POS- machine? De kosten van een geavanceerd kassasysteem liggen rond de 3.000 -10.000 dollars. Terwijl sommige POS-software bijvoorbeeld alleen kan draaien op de apparaten van zijn merk, kunnen  ‘open source’ POS-systemen draaien op de meeste populaire apparaten op de markt. Bovendien variëren de kosten op basis van de creditcardverwerking, vooral voor kleine detailhandelaren. Het voorgaande maakt duidelijk dat het geinvesteerde bedrag, al gauw terugverdiend wordt. De voorzitter van de Consumentenkring, Albert Alleyne, zegt dat deze kwestie in supermarkten zich al enige tijd voordoet. Hij wijst op de afhankelijkeid van de banken, die het laten afweten bij het assisteren als de ondernemers van winkelzaken hulp nodig hebben, om programmering en onderhoud van de POS- machines te doen. Hij heeft toegezegd nog eens in de media, oproepen te zullen doen dat klanten meer medewerking ondervinden bij POS-betalingen in handelszaken.

More
articles