Exxon richt zich in 2023 op 18.000 ft reservoirs in Stabroek-blok

ExxonMobil zal naar verwachting de komende anderhalf jaar zoeken naar de meest optimale olierijke reservoirs die zo’n 18.000 voet diep in het Stabroek-blok vastzitten. Dit werd onlangs onthuld door mede-venturer op de concessie, Hess Corporation. Voornamelijk de Chief Executive Officer (CEO) van het bedrijf, John Hess, legde tijdens zijn deelname aan de Bank of America Securities 2022 Global Energy Conference uit, waarom dit de focus zou zijn voor 2023. Hij zei dat het grootste deel van de productie momenteel afkomstig is uit de Boven-Campanian, die ongeveer 15.000 voet diep is. Hess zei dat dit enorme zandkanalen zijn die koolwaterstofdicht en rijk zijn.

Hess zei dat er in de Neder-Campanian ongeveer 15 penetraties zijn. Maar ze waren niet optimaal gelegen. “Met andere woorden, toen we aan het boren waren tot 15.000 voet, kon je op de seismiek zien dat er iets materieels onder zat, dat is op 18.000 voet. We zagen dat er zandkanalen waren die een afspiegeling zijn van die op 3000 voet erboven en er is olie, maar we hebben het niet optimaal gelokaliseerd en geboord voor het beste doel van 18.000 voet.’’

Hess zei dat de Fangtooth-put, waar in januari een ontdekking werd aangekondigd, zich op 18.000 voet bevindt. Hess zei dat de put iets ten westen van het Liza-veld ligt. ‘’Daar vonden de partners, waaronder CNOOC, een zeer vruchtbaar zandkanaal met olie.’’ Als zodanig wordt er ten zuidoosten van de vondst een taxatieput geboord.

“Fangtooth-1 is belangrijk omdat het de potentie heeft om een ​​toekomstige FPSO te ondersteunen. Er is inmiddels data verzameld waar grote zandkanalen op seismisch gebied is geconstateerd en verder zal veel onderzoek en beoordeling de komende 18 maanden zorgdragen dat de optimale vooruitzichten op 18.000 voet worden geboord’’, verklaarde de CEO. Hij zei dat hij enthousiast is over de vooruitzichten. Hess herinnerde zich ook verklaringen van Exxon dat Guyana het potentieel heeft om zijn hulpbronnenbasis te verdubbelen, die neerkomt op ongeveer 11 miljard vaten olie-equivalent. Hij zei dat veel van het potentieel waarnaar wordt verwezen, diepere doelen zullen zijn en dat sommige verder weg zullen zijn van de huidige pool van ontdekkingen.

More
articles