‘Businessplan diepzeehaven Nickerie niet gepresenteerd in DNA’

De diepzeehaven in Nickerie, wordt in de komende jaren in samenwerking met de N.V. Havenbeheer Suriname en de Phoenix Development Holding Company LLC (PDC), het vliegwiel van de economie. Dit werd onlangs bij het officiële startsein bekendgemaakt. Doch heerst er niet in alle kringen euforie over dit havenproject, waarin volgens de initiatiefnemers in totaal 5,4 miljard US-dollar geïnvesteerd zal worden. Hoezeer het verwezenlijken van dit project wordt toegejuicht, zijn er hieromtrent nog tal van vragen gesteld in De Nationale Assemblee (DNA).

“Mijn collega’s en ik van de fractie, hebben in DNA gevraagd waar het businessplan van het project is, wie het  financiert , hoe de bouw wordt voorbereid, en het belangrijkste is ook het milieu aspect, zijn er studies daaromtrent gedaan. Die vragen werden niet beantwoord in DNA en er is geen enkel rapport hierover beschikbaar”, aldus NDP-parlementariër, Annie Sadi.

Sadie zei, dat er geen businessplan is gepresenteerd aan het parlement, en vraagt de regering daarom antwoord en transparantie, hoe het businessplan eruit ziet. “Omdat wij als DNA ook de mogelijkheid moeten krijgen, om actoren en deskundigen hierop lost te laten, en samen met ons na te gaan over tal van aspecten dit project regarderend.

Sadie benadrukte dat ze haar bezorgdheid hierover als Surinaamse uit, omdat zo een gigantisch project, gepaard gaat groot kapitaal van de staat, onder andere de belastinggelden. Volgens Sadi moet elk Surinamer trots zijn en er positief naar kijken, wanneer er projecten worden gestart en er vooruitgang komt in de districten. “Maar wij moeten ook niet vergeten, dat wij een aantal aspecten moeten meenemen, en ook met kritische en positieve benaderingen ernaar moeten kijken”, aldus Sadi.

 

More
articles