Surinaamse passagiers gestrand in Miami vanwege orkaan Ian

De orkaan Ian die onlangs in Cayo Costa Florida, aan land kwam, heeft voor veel schade gezorgd. Meer dan 2,5 miljoen huishoudens zitten zonder stroom. Ook diverse vluchten van luchtvaartmaatschappijen zijn geannuleerd. De American Airlines vlucht die op dinsdag 27 september vanuit Miami naar Suriname zou plaatsvinden, werd eveneens gecanceld, met als gevolg dat enkele Surinamers in Miami gestrand zijn. Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, zegt tegenover de media, dat tijdens orkaanseizoenen het vaak voorkomt dat vluchten geannuleerd of vertraagd worden. Veel passagiers hadden onvoldoende geld voor onderdak in een hotel en hebben de nacht doorgebracht op de luchthaven. “Dit is iets dat inderdaad vervelend is, maar het is een onderdeel van het proces wanneer je in Miami bent tijdens het orkaanseizoen. We zullen kijken wat we kunnen doen om te helpen”, aldus Ramdin.

‘’Het is een primaire verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij om zelf de passagiers op te vangen, te begeleiden en mogelijkheden te bekijken om ze zo snel als mogelijk richting Suriname te krijgen en niet zozeer verantwoordelijkheid van de regering’’, zegt de minister.

Er is, aldus de minister, wel alle aandacht voor de situatie van de gestrande Surinaamse passagiers. Samen met het consul-generaal van Suriname in Miami, René Pika, is Ramdin drukdoende na te gaan, welke mogelijkheden er zijn voor verblijf, totdat de vluchten hervat kunnen worden en de gestrande passagiers veilig terug kunnen keren naar Suriname. Hij benadrukte dat het de taak van het consulaat is, om Surinamers in het buitenland te helpen waar nodig.

Pika heeft zich gisteren georiënteerd op de luchthaven. Hij heeft oplossingen gezocht in de eerste plaats voor voeding. De gestrande personen hebben vouchers gekregen voor twee dagen voeding. Ook vandaag keert Pika terug naar de locatie om een registratie te doen van de gestrande passagiers. Zij zullen overgeboekt worden op andere vluchten. Een deel van de passagiers kon gisteravond op de vlucht, omdat er plaatsen beschikbaar kwamen. Volgens Ramdin kunnen de meeste passagiers op de vlucht van vandaag geplaatst worden. De mensen zijn opgelucht dat vanuit de regering, er actie is ondernomen om hen te helpen.

“Het is niet zo dat we voor elke situatie acties moeten ondernemen. Er zijn verantwoordelijkheden, zowel voor de passagiers als voor de luchtvaartbedrijven. In de eerste plaats moeten de passagiers die benadeeld zijn, American Airlines benaderen. We moeten niet altijd wachten op de overheid. Als ze vinden, dat ze hulp nodig hebben, kunnen ze contact maken met het Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname te Miami”, aldus Ramdin.

More
articles