Zeer hoge concentratie kwik in Paramaribo-Centrum gemeten

‘Gevaarlijke situatie, kwikdamp moet teruggebracht worden’

Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), hebben in de periode van december 2021 tot mei 2022, onderzoek gedaan naar de kwikuitstoot in Suriname. Aan het onderzoek hebben namens de AdeKUS, Gerda Wesenhagen en Dennis Wip meegewerkt. Beiden benadrukken, dat betere afzuigsystemen voor veel minder kwikuitstoot kunnen zorgen. Uit het onderzoek is gebleken, dat de kwikuitstoot in Suriname ver boven de internationale norm ligt. In Paramaribo-Centrum is een kwikconcentratie tussen de 56.000 en 90.000 nanogram per kubieke meter gemeten. In Paramaribo-Noord is een kwikconcentratie tussen 30.000 en 59.000 gemeten. Het gehalte van kwikdamp in en rondom goudverwerkingsbedrijven, is in Paramaribo-Centrum het hoogst.

Volgens de waarnemend directeur van het Nimos, Cedric Nelom, zijn de kwikconcentraties in goudopkoopbedrijven veel te hoog, en dat komt vooral door de inefficiënte wijze waarop deze  bedrijven werken. Nelom stelt daarom voor, om de werksystemen met verwerkingsapparatuur aan te passen. ‘’Dit zal ervoor zorgen, dat de kwikuitstoot minder wordt.’’ De ondernemers zouden zegt Nelom, samen met de desbetreffende autoriteiten, moeten kijken naar betere afzuigsystemen bij de goudverwerkingsbedrijven.

Uit het onderzoek is gebleken, dat de uitstoot bij sommige bedrijven tussen de 30.000 en 60.000 nanogram per kubieke meter is. Volgens de richtlijn van de United States Environmental Protection Agency (USEPA), mag de kwikuitstoot niet hoger zijn dan 20.000 nanogram per kubieke meter. De kwikconcentraties in Paramaribo liggen ver boven deze waarde. Nelom: geen goed beeld. ‘’Dit is niet een mooi beeld. We moeten iets hieraan gaan doen. Niet alleen in de shops, maar ook naar buiten toe hebben we hoge waarden. We moeten gaan naar minimalisatie van de kwikconcentratie in de winkels, waardoor u en ook de klanten die er komen, geen schade lijden‘’, aldus Nelom.

De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Silvano Tjong-Ahin, is duidelijk: ‘’Wat we nu hebben, is een heel gevaarlijke situatie, en we houden daar te weinig rekening mee.‘’

Tjong-Ahin vindt, dat de kwikdamp naar aanvaardbare normen teruggebracht moet worden. Hij benadrukt dat er snel ingegrepen moet worden, omdat de situatie vrij ernstig is.

‘’ROM is nu nog niet op het punt om over te gaan om bedrijven te sluiten. We willen via overleg tot een oplossing komen’’, aldus de minister. Resultaten en aanbevelingen uit het onderzoek moeten volgens hem, omgezet worden in daden. ‘’Het is de bedoeling dat er adviezen komen over hoe bedrijven op een betere manier goud kunnen verwerken, zodat de omgeving niet vervuild wordt. Als ministerie zijn we gedwongen om iets te doen. We kunnen dit niet beschouwen als een studie die is gedaan, de krantenkoppen heeft gehaald en dan doen we verder niets. De uitstoot van kwik bij de goudverwerkingsbedrijven is niet gewoon twee-, drie- of tienmaal hoger, maar ligt ver boven de norm.‘’

More
articles