Verontrustende toename nierdialysepatiënten

Volgens de voorzitter van het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC), Leon Brunings, is de stijging van het aantal nierdialysepatiënten dat zich aanmeldt,  niet goed te noemen. Volgens hem komen er jaarlijks zeker veertig mensen bij. De officiële oorzaak hiervan is volgens Brunings, nog niet bekend, maar kan onder meer te maken hebben met onze leefwijze en eetstijl. ‘’We zijn een derdewereldland, maar we willen leven als een ontwikkeld land. We eten veel en sporten weinig. We zitten ook nog achter een bureau, hetgeen leidt tot hypertensie‘’, aldus de voorzitter in een tv-interview.

Brunings zegt zich ook enorme zorgen te maken over de stijging in het aantal dialyserende kinderen. Volgens hem is ook hier de toename zeer merkwaardig.

De oorzaak kan volgens de voorzitter bij kinderen gezocht worden in een afwijking van de nieren bij de geboorte.

Volgens Brunings zullen er landelijk preventiemaatregelen moeten worden toegepast ter vermindering van deze stijging. ‘’We gaan nationaal programma’s creëren zodat kinderen meer gaan bewegen, maar ook minder gaan eten en snoepen‘’, aldus Brunings.

Volgens de voorzitter moeten mensen zich realiseren dat het dialyseren geld en energie kost. Hij zegt dat deze patiënten minstens drie keer per week zes uren lang aan de machine moeten. ‘’Mensen voelen zich voor en na de dialyse beroerd. Dat wil zeggen, dat je zeker drie van de zeven dagen in de week niet kan werken. Het gaat om een drastische ingreep‘’, aldus Brunings.

More
articles