April 9, 2020


Franse ambassadeur vierde genezen persoon van Covid-19


April 9, 2020

De Franse ambassadeur zijne excellentie Antoine Joly, die eerder positief getest was op Covid-19 is in middels genezen. Met de ambassadeur zijn er in totaal vier personen van de tien positieve gevallen in Suriname reeds genezen. Dit deelde de directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun gisteren mede tijdens de reguliere Covid-19 persconferentie van de regering en het Nationaal Covid19 Management Team (NCMT). Suriname heeft geen nieuwe gevallen. De covid-19 teller in Suriname staat op dit moment nog steeds op tien. Jessurun zei voorts dat gisteren verschillende contactpersonen van positief bevonden patiënten hun 15e dag van quarantaine hebben bereikt. Zij zijn na de fysieke exit screening, uit quarantaine gehaald. Dit waren er in totaal 109. Volgens Jessurun zijn er mensen die zich niet aan de quarantaine regels houden. Er waren ook die niet aanwezig waren voor de exit screening. “Deze mensen zijn opgespoord en in bewaring genomen door het NCCR”, aldus Jessurun. Het Protocol voor ontslag uit het ziekenhuis, genezing en postmortale zorg, staan op de COVID-19 website. Het protocol voor de komende repatriatievluchten en overheidsquarantaine worden momenteel door het Volksgezondheid crisisteam aangescherpt. Van de personen die in quarantaine geplaatst worden, gaan de meesten op dag 15 uit quarantaine, nadat ze een fysieke exit screening, hebben ondergaan. Jessurun legde uit dat er slechts een kleine groep is die symptomen vertoont en in isolatie geplaatst zijn. Van de groep in isolatie, test een groot deel positief voor COVID-19, maar hier herstelt ook een groot deel van. Afhankelijk van de virale belasting kan een gemiddelde COVID-19 patiënt ongeveer 3 personen besmetten. “Een persoon met een lage virale belasting, heeft een lage concentratie van het virus in zijn of haar lichaam, waardoor deze persoon ook milde tot geen symptomen zal vertonen, aldus Jessurun. Dit geeft vaak onduidelijke resultaten bij de test. Een persoon met een hoge virale belasting, heeft een hoge concentratie van dit virus in zijn lichaam, waardoor deze persoon ernstige symptomen kan ontwikkelen en zo ook meer mensen kan besmetten. Jessurun: “ Indien wij in Suriname de preventieve maatregelen niet in acht nemen, zitten wij binnen een maand op meer dan 25.000 COVID-19 patiënten, waarvan er meer dan 500 zullen overlijden aan de complicaties.” Het ministerie van Volksgezondheid geeft nog steeds het advies, dat gezonde burgers geen maskers aan hoeven. Maskers zijn volgens Jessurun voor professioneel gebruik en dienen als zodanig te worden ingezet. “Indien u dat toch beslist, onthoud dat een masker steeds aanraken, gelijk is aan geen masker aandoen, een masker omgekeerd aandoen biedt geen bescherming, een masker dat langer dan 5 uren gebruikt is of vochtig geworden is, moet worden vervangen, een masker wassen garandeert geen bescherming, uw handen niet wassen en een masker aanraken, vergroot het besmettingsgevaar “, zei de VG-directeur. Het is moeilijk te ademen door een N95 masker. Zij vindt dat dit tot gevolg heeft dat de mensen het meerdere keren wegschuiven om aan de kin te zetten of op het hoofd, welke de contaminatie van het masker verhoogt en zo ook het risico op infectie verhoogt. De Medische Zending heeft in het kader van de Covid-19 preventie, 48 griep poli’s opgezet om verdachte gevallen op tijd op te vangen en isoleren. door Adiën Samuel

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249