Behoefte aan integrale aanpak Notarisambt

Krishna Mathoera (VHP), lid van de Commissie van Rapporteurs (CvR), zei gisteren bij de bespreking in het parlement van de nadere wijziging van de Wet op het Notarisambt, dat er dringend behoefte is om de Wet Notaris-ambt integraal aan te passen. Volgens Mathoera is er met verschillende doelgroepen gesproken, zoals het Hof van justitie, het Openbaar Ministerie, Vereniging van Notarissen en Kandi-daat-notarissen, en daaruit is gebleken dat er niet alleen behoefte was om het numerieke aantal te wijzigingen, maar vooral om de wet integraal te wijzigen.
Deze wet regelt het ambt, de bevoegdheid, de benoeming en het ontslag van de notaris. In deze wet vindt men voorts de eisen waaraan de notariële ambtsuitoefening en het eindproduct daarvan, de notariële akte moeten voldoen. De wet bevat tevens een regeling van taken en bevoegdheden van de Vereniging van Notarissen en het notariële tuchtrecht. Sinds de Wet Notarisambt in werking is getreden, is deze op een aantal punten aangepast, onder andere op het punt van de leeftijd van notarissen. De nieuwe wet is juist bedoeld om het aantal gebreken dat geconstateerd is in de loop der jaren, aan te pakken.
Het betreft volgens Mathoera een belangrijk ambt. Enerzijds is de notaris een ambtsdrager, publieke functionaris in ons rechtssysteem, anderzijds een ondernemer, een vrije beroepsbeoefenaar. Een ambtsdrager, een notaris in onze samenleving, dient een deskundige en onpartijdige vertrouwenspersoon te zijn.
Mathoera: “Daarom mogen aan zo een persoon hoge eisen worden gesteld als het gaat om integriteit, onafhankelijkheid, onpartijdigheid en bekwaamheid. Aan deze eisen mag naar mijn oordeel niet worden getorend. In de wet moeten daarom voldoende waarborgen zijn opgenomen voor een behoorlijke ambtsvervulling. Wettelijke borging van publiekelijke belangen moet voorop staan dan het ondernemerschap van de notaris. Winstbejag mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit van het ambt.’’
Mathoera sprak verder over de rechtszekerheid van de individuele burger, waarbij de welvaart kan worden bevorderd. De notaris heeft een exclusief recht die in de hedendaagse samenleving haar waarde niet heeft verloren, maar wel onder druk staat. “Hoewel in de praktijk hele goede voorbeelden hiervan zijn, is mij eigen ervaring toch dubbel.”
Zij heeft zowel goede als minder goede ervaringen met notarissen.
Mathoera stelde voor dat ook in de wet wordt opgenomen, ‘niet veroordeeld terzake enig strafbaar feit’, waarbij een vonnis van maximaal 6 maanden onherroepelijk is opgelegd. “Er zijn sommige delicten die niet af zijn. Als je een strafbaar feit pleegt, mag je nooit meer het ambt uitoefenen, maar er zijn sommige dingen, zoals verkeersovertredingen en mishandelingen. Niet dat deze minder belangrijk zijn, maar ik ga ervan uit dat een ieder een tweede kans verdient en dat na verloop van tijd, er geen bezwaar zou zijn om zo iemand aan te stellen als notaris.” Mathoera hoort graag de visie van de initiatiefnemers en regering wat dit deel betreft. De initiatiefnemers van de wijziging van de wet zijn: Jennifer Geerlings-Simons, Amzad Abdoel en Silvana Afonsoewa.

door Kimberley Fräser

More
articles