‘Je kunt het volk niet opofferen’

“Je kunt het volk niet opofferen”, zei Angelic Alihusain-del Castilho, partijvoorzitter van DA’91 gisteren tegenover De West, toen zij onder andere sprak over zaken waarmee burgers dagelijks geconfronteerd worden.
Volgens Del Castilho is het triest om te zien hoe de regering omgaat met de kwestie rondom de malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Zij is van mening dat er niet op een verantwoordelijke manier wordt om gegaan met gelden van de burgers. ”Daar gaat het per slot van rekening om. Het zijn gelden van burgers die men verbrast.” Om bij de SPSB een gedegen onderzoek uit te kunnen voeren, dient de directeur volgens haar op non-actief gesteld te moeten worden. “Het kan niet zo zijn dat er een onderzoek wordt gedaan, terwijl die meneer rustig zijn dagelijkse praktijken voorzet”, zei ze.
Del Castilho is het er niet mee eens dat politici dit voorval plaatsen onder de noemer ‘’partijpolitiek voeren’’. Zij is van mening dat grote maatschappelijke kwesties worden geplaatst onder het vergrootglas van de politici, omdat zij degenen zijn die de belangen van het volk behartigen. ”Deze regering wil alleen gebruik maken van politici wanneer het in haar voordeel is. President Desiré Bouterse heeft toch ook daarvan gebruik gemaakt toen er een rechtszaak tegen hem gaande was.” Del Castilho stelde dat DA’91 nooit zal zwijgen wanneer het aankomt op het behartigen van de belangen van de gemeenschap. Ze zei verder dat er nog 9.5 miljoen van de banken in Nederland vastzit op verdenking van witwasserij. “Wanneer je deze regering wilt overtuigen van hun criminele daden, ben je plotseling partijpolitiek aan het voeren”, aldus de voorzitter.
Volgens Del Castilho is DA’91 er nooit een voorstander van geweest dat politici participeren in ondernemingen. Dit zegt zij naar aanleiding van de kwestie die nu speelt rond de verkoop van de goudaandelen aan de multinational Iamgold. Volgens haar moet de regering ervoor zorgdragen dat de gemeenschap gefaciliteerd wordt in het kunnen kopen van aandelen. ”Bouterse gaf in het verleden toch aan hoe belangrijk het is dat de gemeenschap profiteert in de aandelen van de goudovereenkomsten en dat we er als land meer uit moeten halen, waarom heeft hij dan nu haast om de aandelen te verkopen aan deze zelfde multinationals”, zei Del Castilho. Volgens haar is deze regering bezig haar eigen zakken te vullen. “Ministers worden om de halve klap verwisseld met behoud van hun salaris. Het zijn onze belastinggelden die daarvoor gebruikt worden.”
Del Castilho is van mening dat wanneer haar partij een punt aanhaalt, dat gebaseerd is op feiten. “Het is belangrijk dat je hard bent in de politiek.” Ze zei verder dat we als land een houding moeten hebben van ‘’tot hier en niet verder’’. “We leven niet meer in een tijd waarin een enkeling een drenkeling is, een enkeling kan nu ook het verschil uitmaken”, aldus Del Castilho.
De voorzitter is van mening dat haar partij openstaat voor samenwerkingen, echter is de NDP geen optie. “Iedereen die DA’91 goed kent, weet dat we altijd voorstander zijn geweest van samenwerkingen. We kunnen dit land alleen vooruit brengen als we bereid zijn samen te werken”, gaf zij aan. Del Castilho zei verder dat partijen die aan de macht komen, ervoor moeten waken dat zij niet afbreken wat de vorige regering goed heeft gedaan, maar dat we erop gaan voortborduren.

door Yves Kloppenburg

More
articles