Governor Centrale Bank bevestigt verlies 1 miljard

De governor van de Centrale Bank van Suri-name (CBvS), Robert van Trikt, heeft gisteren tijdens een persconferentie waarop hij een uiteenzetting gaf van het te voeren beleid, bevestigd dat de Bank in 2015 en 2016 een verlies van ongeveer 1 miljard SRD heeft geleden. Van Trikt gaf aan dat het ontbreken van bepaalde afdelingen, waaronder een compliance afdeling en een Certified Asset Management Pro-fessional (CAMP) afdeling, hiertoe geleid hebben.
Het gaat om wisselkoersverliezen als gevolg van swaps. De swaps vonden plaats met lokale banken, nadat er een devaluatie optrad. Volgens Van Trikt zijn het de commerciële banken die winst hebben gemaakt. De governor heeft beloofd al deze tekortkomingen van de moederbank op te losssen.
Het laatste jaarverslag van de CBvS is van 2014. Van Trikt zei dat de opdracht is gegeven om de overige jaarverslagen af te ronden. Er wordt hiervoor uitgekeken naar een accountant. Hoe het komt dat de jaarverslagen van 2015 tot en met 2018 niet zijn uitgebracht, moet volgens hem een aangelegenheid zijn geweest van zijn voorganger, Glenn Gersie. Volgens het laatst gepubliceerde jaarverslag is de Centrale Bank niet in staat om het verlies van 1 miljard te verrekenen met haar eigen vermogen. In 2014 bedroeg het eigen vermogen van de Bank SRD 109 miljoen.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles