Oproep tot massale betaling rij- en voertuigenbelasting

De politieke partij The Next Generation Movement (NGM) heeft op sociale media een oproep geplaatst aan alle burgers om op 22 februari massaal te voldoen aan het betalen van de rij- en voertuigenbelasting. NGM hoopt dat burgers massaal hieraan gehoor geven, omdat de overheid volgens de partij niet in staat is om grote groepen burgers tegelijkertijd te helpen.
Xaviera Jessurun van NGM zegt desgevraagd, dat de organisatie tot doel heeft om de regering te laten zien dat een belastingmaatregel niet zomaar ingevoerd kan worden zonder dat die gerechtvaardigd is. “De regering dient de samenleving uit te leggen wat ze exact met het geld gaan doen”, zegt Jessurun. De minister van Financiën noemt de kritiek rondom de rij- en voertuigenbelasting, ‘’zinloos’’. Jessurun benadrukt dat het geen zinloze kritiek is en dat de belasting pas gefundeerd is wanneer duidelijk is wat er precies met het geld gaat gebeuren en door wie de gelden beheerd zullen worden.
De activiste merkt op dat door het gebrek aan transparantie en samenspraak met belangrijke sectoren over de onderbouwing van deze belasting, er een discussie is ontstaan over de tarieven. Jessurun: “Gaan we stoppen met lenen als we het betalen? Wat krijgt de burger er concreet voor terug? Welke wegen worden wel of niet onderhouden?” Zij geeft aan dat het volk al behoorlijk verarmd is door de inflatie en devaluatie.
‘’Via de government take wordt er al geld geïnd van de burgers’’, zegt Jessurun, die zich voorts afvraagt waarom ongeveer 230.000 autobestuurders in een positie worden gedrukt om jaarlijks in een rij te staan voor een sticker. De regering had volgens haar beter de government take kunnen verhogen met SRD 0,25 wat neerkomt op een verhoging van 4 procent. Op maandbasis wordt ongeveer 28 miljoen liter brandstof getankt. Met de verhoogde government take kan de overheid op maandbasis SRD 7 miljoen innen en op jaarbasis de gewenste SRD 83 miljoen.
Jessurun geeft aan dat met dit actiemodel er getoetst wordt als de regering aan de randvoorwaarden kan voldoen om het fysiek mogelijk te maken dat mensen aan hun betaalplicht kunnen voldoen. Zij denkt in dit kader aan het afhandelen van mensen binnen een redelijke en billijke termijn, parkeermogelijkheden en zitruimte voor burgers die slecht ter been zijn bij lange wachttijden. “Kun je dat niet, dan moet je de ingangsdatum van je maatregel uitstellen en/of heroverwegen en op een andere manier innen”, aldus Jessurun. Op 22 februari zal de activiste zelf aanwezig zijn op het Kerkplein om te voldoen aan haar verplichting. Zij geeft aan dat de actie komt van de burgerij door de burgerij. ‘’Er hoeft net altijd gewacht te worden op vakbonden en bedrijven, burgers kunnen ook zelf voor hun rechten opkomen’’, zegt Jessurun.

door Johannes Damodar Patak

More
articles