Santokhi ziet potentie in binnenland

De VHP is de afgelopen maanden heel actief geweest in het binnenland. Volgens VHP-voorzitter Chan Santokhi, biedt het binnenland veel mogelijkheden. Ruim 800 planten zijn volgens Santokhi geregistreerd als medicinale planten. Hierdoor zijn de rechten van de binnenlandbewoners beschermd en kunnen zij verdienen op elk medicijn dat gemaakt wordt met medicinale planten uit het bos en dat eventueel geëxporteerd wordt naar het buitenland. Santokhi liet zijn gedachte over het binnenland gisteren in het programma Transparant op LIME TV doorschemeren.
Volgens Santokhi zal ook wellness toerisme bijdragen aan de ontwikkeling van het binnenland. “De toeristen willen naast de mooie stranden ook natuur en cultuur zien. Er zijn kansen op het gebied van toerisme”, stelde hij. Ook op het gebied van bosbehoud kan niet alleen het binnenland, maar geheel Suriname profiteren van de opbrengst. De Verenigde Naties (VN) heeft medegedeeld dat een bepaald bedrag verdiend kan worden met het beschermen en goed beheren van het bos op basis van de hoeveelheid geleverde zuurstof. In dit kader kunnen jongeren getraind worden om samen met de VN het bos te beheren.
Dit betekent volgen hem dat er niet aan houtkap gedaan mag worden, maar dat twee bomen in de plaats van een geplant worden. Dit zijn volgens Santokhi geen politieke praatjes. “Het zijn zaken die de VN in het parlement heeft gepresenteerd. Daarvoor heb je een goede regering nodig. Alleen met bos kan er geld verdiend worden. Het bos moet beschermd worden. Het zijn de longen van de wereld’, stelde Santokhi.
De beweging van de VHP in het binnenland is zichtbaar en veel binnenlandbewoners zijn of worden lid van de partij. In het verleden heeft Dilip Sardjoe met zijn partij BVD ook het binnenland aangedaan. Ondanks alle inspanningen en uitgaves heeft de partij geen stemmen gehaald in het binnenland. Veel mensen zeggen daarom dat hetzelfde lot de VHP te wachten staat. Volgens Santokhi is er een groot verschil tussen wat de VHP doet en wat de BVD had gedaan. “Met het schenken van spullen aan de bewoners kom je aan de mensen hun trots. Zij zien zich als de slaven van vroeger, toen de koloniale overheid kwam met allerlei spullen om hun bezittingen af te pakken. De mensen willen ondernemen, werken, bedrijven opzetten en investeren”, stelde Santokhi.
Volgens hem is de VHP niet naar het binnenland gegaan. Integendeel is het binnenland gekomen naar de VHP. “Wij komen met een pakket van kennis, ondernemerschap, training en afzet voor producten.’’ Er is ook een markt gecreëerd voor de producten uit het binnenland, waardoor de bewoners meer gaan planten. De VHP staat ook achter het brengen van een handelscentrum naar Atjoni, tevens wil zij waar mogelijk helpen bij de gezondheidszorg, onderwijs en het investeren in bruggen.

door Priscilla Kia

More
articles