‘Valies verdient groot respect’

Reshma Mangre, de nieuwe voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft gisteren tijdens een persconferentie vol lof gesproken over haar voorganger Wilgo Valies.
“Valies is een man die groot respect verdient, vooral voor de inspanningen die hij heeft verricht voor de samenleving, maar in het bijzonder voor het onderwijs”, zei Mangre. Volgens haar is Valies een vakbondsman geweest die in harde stakingen en betogingen zich nooit heeft teruggetrokken, maar altijd vastberaden was en wist welke pad hij opging. “Een keiharde strijder, een fighter, een strijdmakker”, aldus Mangre, terugblikkend op de vakbondscarrière van Valies.
Valies heeft afgelopen dinsdag met mandaat van de leden van BvL en de ALS, de voorzittershamer overgedragen aan Mangre. Vorig jaar tijdens de jaarafsluiting van de onderwijsbonden, maakte Valies al bekend dat hij zou afzwaaien en in januari de voorzittershamer zou overdragen. Hij zal zich nu inzetten voor nationale ontwikkelingen. Op vragen van journalisten gaf Valies aan dat hij inmiddels benaderd is door een aantal organisaties en politieke partijen. Welke deze zijn wilde hij niet prijsgeven. Valies zei geen specifieke positie of functie te ambiëren. “Als ik dat wilde, dan had ik die allang.’’ Mangre gaf aan dat zij samen met het bestuur, het beleid van het afgelopen jaar zal continueren. Zij hoopt op een constructieve samenwerking met onderwijsminister Lillian Ferrier. Volgens haar is dialoog het middel om een oplossing te brengen in de problemen van het onderwijs, waaronder de kwaliteit van het onderwijs. Volgens haar speelt de leerkracht hierbij een cruciale rol, ook de verdere scholing en training van leerkrachten is van eminent belang. Mangre benadrukte dat de strijdbijl met haar als nieuwe voorzitter niet is begraven, maar dat er hiervan indien nodig, gebruikt gemaakt zal worden. Zij eist dat er met meer respect wordt omgegaan met de leerkrachten. Mangre merkte op dat er een soort baas-knecht werkrelatie heerst op het ministerie. De komende week zal de nieuwe voorzitter een brief richten naar de minister over de samenstelling van het nieuwe bestuur en om ontvangen te worden voor een gesprek. Het nieuwe bestuur van de BvL/ALS zal zich verder richten op het uitbreiden van de samenwerking met internationale zusterorganisaties.

door Johannes Damodar Patak

More
articles