18.000 kilometer aan waterwegen in Suriname verontreinigd

Verantwoord omgaan met het water, is iets waarop steeds de nadruk wordt gelegd. Een studie die in 2014 is verricht, heeft aangetoond dat 18.000 kilometer aan waterwegen in Suriname reeds verontreinigd is. Dit haalde de vertegenwoordiger van de technologische faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), Max Huisden, afgelopen week aan bij de bijeenkomst in het Self-Reliance Auditorium in verband met het zesjarig bestaan van de Stichting Waterforum Suriname.
Huisden benadrukte dat we in Suriname de zegen hebben om over zoveel water te beschikken, maar als het eenmaal verontreinigd is, dan is het een hele dure zaak om het bruikbaar te maken. Hij drukte daarom de aanwezigen op het hart om verantwoord met water om te gaan.
Een onderzoek dat gedaan is op de universiteit, wijst uit dat er schrikbarende hoeveelheden kwikdamp vrij komen in de atmosfeer. “We hebben metingen verricht in Paramaribo-Noord waarbij de meter niet meer verder kon tijdens de activiteiten. Je zult je afvragen wat de relatie is tussen kwikdamp en water. Deze dampen komen in de atmosfeer terecht en blijven daar zeker twee jaar. Wat er dan gebeurt, is dat kwik de bodem verontreinigt”, zegt Huisden.
Behalve dat we veel water hebben, is er in de wereld ook het proces van klimaatverandering gaande. Klimaatverandering zorgt er onder andere voor dat er global warming optreedt. 2.5 procent van al het water op aarde komt in bevroren vorm voor. Echter haalde Huisden aan dat het water in deze bevroren toestand aan het smelten is. Het gevolg hiervan is dat de zeeniveaus stijgen. In 2012 en 2014 heeft de universiteit deelgenomen aan de Second National Climate Change, daar zijn er enkele voorspellingen gedaan. Deze voorspellingen geven aan dat het zeewater tot ongeveer 1 meter kan stijgen in de periode tot 2100, het lijkt ver weg, maar dat is al over 80 jaar.
Huisden zegt dat er wijze beslissingen genomen moeten worden de komende jaren om hiermee op een verantwoorde manier om te gaan.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles