Raleighvallen inkomstenbron voor Suriname

Sheila Marhé van Conservation International (CI), is ervan overtuigd dat Suriname inkomsten kan genereren uit het Raleigh-vallen gebied. De groeisector van Suriname zou de toerismesector kunnen zijn. Als Suriname het systeem van Costa Rica zou overnemen, dan gelooft Marhé dat wij miljoenen met onze natuurreservaten kunnen verdienen. Nu al vormen de Raleighvallen een inkomensbron, maar deze zou uitgebreid kunnen worden.

De inkomsten bestaan uit: natuurbeschermingsbelasting, nettowinstinkomsten, geleide rondleidingen, bootvervoer. Er is een PPP-haalbaarheidsstudie uitgevoerd en op basis hiervan is 1,9 miljoen US-dollar per jaar de omzet van het ecotoerisme. Zestien natuurreservaten kunnen een geschatte potentie hebben van US-dollar 30.4 miljoen per jaar. Het economisch voordeel van de beschermde gebieden Case Costa Rica voor de lokale economie 2015, zag er als volgt uit: inkomsten uit toerisme US-dollar 7 miljard naar het bbp. De totale bijdrage die het toerisme levert aan het bbp was 12,5 procent. Tachtig procent  van de toeristen bezoekt parken. Het directe voordeel van de toegangsprijzen: US-dollar 31,9 miljoen.

Marhé sprak over biodiversiteit, socio-biodiversiteit en gezondheid, een onderdeel van de Studium Generale Sustainability of the Guiana Shield, dat gehouden wordt door de Anton de Kom Universiteit in de periode november 2018 tot en met februari 2019. Dit in het kader van de jubileumviering van de universiteit. Wat natuurbescherming betreft, staat Suriname wereldwijd al jaren op nummer één. Echter is klimaatverandering nog steeds de grootste bedreiging voor Suriname. Suriname zal op korte termijn oplossingen moeten zoeken om hierop voorbereid te zijn. Klimaatverandering zal gevolgen hebben voor ons land. CI voorspelt in het jaar 2100: De zeespiegelstijging van circa 1 meter, veroorzaakt vernietiging van kustecosystemen; verzilting; overstroming (stad Paramaribo), 40 procent van ons bbp; huizen van 80 procent van onze bevolking; temperatuurstijging met een gemiddelde van 3-4 graden; sterkere wervelwinden; minder regenval; impact op de landbouw en voedselvoorziening; verhoogde gezondheidsrisico’s en bijbehorende kosten.

door Kimberley Fräser

 

More
articles