October 5, 2018


‘Crisis duurt voort en is voelbaar’


October 5, 2018

De president is tijdens de jaarrede duidelijker geweest dan in de voorgaande jaren. Dit zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers. Maar dat neemt volgens Hasnoe niet weg dat de crisis nog steeds voortduurt en voelbaar is. “Er komt geen productie, dat betekent geen inkomsten en er is geen duidelijk beleid”, stelt Hasnoe. Ook zijn er nog steeds diverse winkels die hun deuren moeten sluiten vanwege de inkomsten die zwaar onvoldoende zijn. Vooral supermarkten, zowel kleine als grotere, zijn hiertoe genoodzaakt. ‘’De koopkracht neemt steeds af. Consumenten zijn nu alerter en kopen bewuster, ze kopen slechts de noodzakelijke items.’’ Hasnoe is daarom blij dat de president tijdens de jaarrede heeft beloofd dat er geen verhogingen worden doorgevoerd, want die treffen vooral de kleine zelfstandige ondernemers. ‘’Met de verminderde inkomsten zou het verhogen van de nutstarieven een zware wissel trekken op de winkeliers. Nu de president zegt dat stroom, water en gas niet worden verhoogd, klinkt dat als muziek in de oren. Het compenseert toch wel en helpt als een lapje voor het bloeden ”, aldus Hansoe. Winst de enige vorm van inkomsten voor de winkeliers, maar door de lage koopkracht maken veel winkeliers weinig winst. Dat de nutstarieven niet verhoogd worden, komt goed aan bij de private sector met name de detailhandel. Deze sector heeft het volgens Hansoe hard te verduren. Al een aantal jaren hebben ondernemers met kunst- en vliegwerk hun winkel draaiende gehouden. Degenen die daar niet in geslaagd zijn, hebben hun winkel moeten sluiten. Hasnoe noemt enkele zaken op die met een vergrootglas bekeken moeten worden. Recent kregen ambtenaren koopkrachtversterking, maar de particulieren moeten nog bekijken hoe zij hun personeel tegemoet kunnen komen. Bedrijven die goed draaien, kunnen hun personeel een salarisverhoging geven, maar de kleinhandel moet alles zelf betalen. Hasnoe wenst ook een betere regulering in de verschillende branches. Er worden volgens hem nog steeds à la  dol vergunningen uitgegeven. door Kimberley Fräser