September 28, 2018


Protesterende vrouwen laten stem horen


September 28, 2018

Elk jaar wordt op 25 september Orange Day herdacht. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan het geweld tegen vrouwen en meisjes. In dit kader hebben vrouwen zich hedenochtend gebundeld op het oude vlaggenplein, waar ze aan de regering kenbaar maakten dat het volk, met name vrouwen en meisjes, beter beschermd moeten worden. De vrouwen vinden ook dat er weinig mogelijkheden zijn voor hen. De groep werd onder anderen gesteund door de ac-tiegroep The Next Generation, Maisha Neus, Ahilia Welles en parlementariërs Krishna Mathoera en Edward Belfort. “Wij weigeren nog langer lijdzaam toe te zien hoe wij als moeders, zusters, tantes, oma’s, nichten en buurvrouwen gebukt gaan onder armoede”, zeiden de vrouwen, die bij hun protest de focus legden op armoede, stijgende winkelprijzen en slecht bestuur. Een burger uit Nickerie, Harriet Ramdien, zegt erg teleurgesteld te zijn in de president. Zij stemde destijds ook voor de NDP, maar zegt nu een heel andere mening te hebben. “De president gaat later zeggen: ‘Er waren nauwelijks vrouwen bij het protest’, maar als er één vrouw in dit land ontevreden is, dan moet de president zich al zorgen maken”, aldus Ramdien. Zij beloofde dat deze vrouwen in de komende periode meer van zich zullen laten horen. “Het zijn eenvoudige huisvrouwen die vandaag hier aanwezig zijn. En president no mek mi yere ye spotu nanga deng vrouw. Zorg ervoor dat je naar huis gaat. Geef het land terug aan het volk”, aldus de activiste. De actiegroep had twee tafels op het plein geplaatst, één met voedingsmiddelen die in 2010 met SRD 100 gekocht konden worden en één met spullen die tegenwoordig aangeschaft kunnen worden voor hetzelfde bedrag. Op de tweede tafel stonden aanzienlijk minder producten. Ook parlementariër Edward Belfort ondersteunde de actie. “Het onderwijsveld bestaat voor een groot deel uit vrouwen. En vrouwen vernederen vrouwen”, doelend op minister Lilian Ferrier. door Kimberley Fräser