Blok heeft zich behoorlijk ongelukkig uitgelaten’

De minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Stef Blok, heeft zich behoorlijk ongelukkig uitgelaten door te zeggen dat Suriname een “failed state” vanwege zijn etnische opdeling. Dit zegt de voorzitter van DOE, Carl Breeveld tevens parlementariër in gesprek met De West.
Breeveld vindt het onwaardig dat een Nederlandse minister zo over een ander land praat, vooral over Suriname, gezien beide landen een relatie met elkaar hebben die al langer dan 300 jaar bestaat. “Vooral als we kijken naar hoe deze relatie tot stand is gekomen; het begin wordt gekenmerkt door de immigratie en de komst van de tot slaaf gemaakten in Suriname en ondanks onze onafhankelijkheid in 1975, zijn we toch in relatie met elkaar gebleven”, haalt de DOE-voorzitter aan.
Ook als in ogenschouw wordt genomen dat een groot aantal Surinamers in Nederland wonen en als we zien hoe we in Suriname over het algemeen met elkaar leven, dan is een dergelijke uitspraak volgens Breeveld zeer ongelukkig. Hij schaart zich dan ook achter NPS-voorzitter Gregory Rusland, die eist dat minister Blok zijn verontschuldigingen aanbiedt aan Suriname voor zijn uitspraken.
Breeveld zegt dat Suriname inderdaad grote zorgen heeft, maar de etnische samenstelling is niet een van de zorgpunten. Om niet als een failed state aangemerkt te worden, vindt Breeveld dat er aan diverse zaken gewerkt moet worden. Suriname heeft beter leiderschap nodig en het bestrijden van corruptie moet serieus aangepakt worden, wat tot nu toe volgens hem niet het geval is. “Dus onze grote problemen hebben alles te maken met leiderschap en niet met de multi-etnische samenstelling van de samenleving”, benadrukt hij.
Minister Blok was vorige week dinsdag in Den Haag aanwezig bij een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Hij deed zijn uitspraken om, zoals hij zei “een discussie te entameren”. Inmiddels heeft de Nederlandse minister zich verontschuldigd voor zijn uitspraken.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles