Wetenschappelijk personeel AdeKUS krijgt looncorrectie in augustus

Het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zal per 31 augustus het aangepaste salaris ontvangen. Dat zegt Dennis Wip, voorzitter van de Vakvereniging Wetenschappelijk personeel Universiteit (VWPU) tegenover De West. Hoeveel procent de loonsverhoging bedraagt, wil hij niet prijsgeven. De leden van de vakvereniging zullen op een vergadering die voor hedenmiddag gepland staat, eerst geïnformeerd worden. Aan de redactie vertelt Wip dat de looncorrectie tussen de 80 en 100 procent ligt. Gezien het gehele onderwijsveld in 2017 een looncorrectie heeft ontvangen, zal de nieuwe salarisreeks van het wetenschappelijk personeel van de universiteit met terugwerkende kracht (twk) vanaf januari 2017 uitbetaald worden.
Wip wijst erop dat er een vervolgtraject wordt ingezet in samenspraak met de regering en het bestuur van AdeKUS over hoe de twk uitbetaald zal worden. “We moeten niet vergeten dat dit een sociale impact kan hebben op de samenleving, daarom moeten we ervoor zorgen dat de uitbetaling van de twk uitgesmeerd wordt’, aldus de voorzitter van VWPU.
De VWPU was ruim drie weken in actie. Wip legt uit dat er in eerste instantie geen overeenstemming kon worden bereikt met het universiteitsbestuur. De vakvereniging heeft zich toen gericht tot onderwijsminister Lillian Ferrier. Zij heeft het verzoek van de vakvereniging doorgestuurd naar de vicepresident. Daarna zijn er vanaf afgelopen vrijdag gesprekken gevoerd met de regering en het universiteitsbestuur alvorens er overeenstemming bereikt kon worden. Tijdens een samenkomst met vicepresident Ashwin Adhin, financiënminister Gillmore Hoefdraad, bestuursvoorzitter Jack Menke en onderwijsminister Lilian Ferrier, slaagden de partijen er ook niet in om tot een oplossing te komen. “We zijn zaterdag op een punt gekomen waarbij we het niet met elkaar konden vinden. We zijn met de afspraak uit elkaar gegaan om zondag weer bijeen te komen”, zegt VWPU-voorzitter Wip. Afgelopen zondag zijn de zaken volgens hem beter geformuleerd waardoor de partijen overeenstemming hebben bereikt.
Wip betreurt het dat er zonder verificatie in de media is vermeld, dat door de salariscorrectie docenten op de universiteit tot SRD 40.000 zullen verdienen. “Dat is onjuist, men zoekt gewoon een manier om de universiteit in diskrediet te brengen”, zegt hij.
Met de overeenstemming die bereikt is tussen de partijen, heeft de VWPU direct besloten de actie op te schorten. “Het is de tweede dag waarop de docenten alle onderwijsactiviteiten wederom hebben voortgezet’, aldus Wip.
De voorzitter van VWPU zegt dat de onderhandelingen met de regering en het bestuur van AdeKUS niet alleen gaan om geld. Echter wordt er volgens hem ook gesproken om AdeKUS tot een betere universiteit te maken, daarbij richten de partijen zich op structuur en betere faciliteiten voor zowel de studenten als de docenten. “Maar de onderhandelingen zijn nog niet voorbij, deze zaken moeten nog beter besproken worden”, benadrukt Wip.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles