Parlementariërs bezorgd over gezondheidszorg

(foto: Johan de Randamie)

De kwestie met betrekking tot het garanderen van de gezondheidszorg, is vaker in De Nationale Assemblee (DNA) behandeld. Bij de openbare vergadering afgelopen donderdag 12 juli in het parlement, hebben diverse leden weer om duidelijkheid gevraagd over de situatie in de gezondheidssector.
In de afgelopen periode is gebleken dat diverse ziekenhuizen niet op tijd over hun subsidiegelden kunnen beschikken. NDP-assembleelid Silva-na Afonsoewa, zei dat wederom het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) geen subsidie heeft ontvangen. Ze wil graag van de regering weten wanneer de ziekenhuizen de achterstallige subsidies ontvangen. Het ziekenhuispersoneel wordt ook vaak te laat uitbetaald. Afonsoewa wees erop dat het vervelend is wanneer men een maand lang gewerkt heeft en aan het eind van de maand niet kan beschikken over zijn salaris. De enige manier waarop men nu het salaris kan krijgen, is volgens Afonsoewa door een aantal dagen te staken.
Ook VHP-parlementariër Mahinder Jogi, lijkt de perikelen in de gezondheidssector zat te zijn. Volgens hem is het meer regel dan uitzondering dat er zich elke maand problemen voordoen binnen de gezondheidssector. Hij ziet graag dat de regering volgende week ingaat op de financiële positie van de diverse ziekenhuizen. Voorts verwacht hij dat uitgelegd wordt waardoor zij in die positie zijn geraakt.
Ook heeft Jogi graag dat de overheid een weergave geeft van de dienstverlening die gegarandeerd is onder de huidige omstandigheden in het land en hoe lang die zal voortduren. Jogi benadrukte dat de situatie een grote impact heeft op de mensen, gezien het totale volk aangewezen is op de gezondheidssector.
Afonsoewa ziet graag dat er snel een oplossing komt in de betalingsachterstanden van de ziekenhuizen, omdat hierdoor niet alleen het personeel, maar ook de cliënten van de ziekenhuizen gedupeerd worden. Om dit te bewerkstelligen, is het volgens haar nodig dat de regering zorgt voor een duidelijk plan waarin aangegeven wordt wanneer zij de achterstanden zal inlopen. Ook wil zij van de overheid weten welke ziekenhuizen nog gelden van de overheid moeten ontvangen.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles