Wetenschappelijke educatie hulpmiddel voor bestrijden muskietenplaag

Het Green Heritage Fund in Suriname (GHFS) is bezig met een project om buurtorganisaties en sociale instanties te informeren over het monitoren van de muskietenplaag. De organisatie meent dat pas wanneer de gemeenschap voldoende geïnformeerd is over dit insect, zij maatregelen kan nemen om het uit te roeien. Daarom is het GHFS met diverse organisaties bezig de wetenschappelijke educatie bij te brengen over dit insect.
Bij een informatieavond afgelopen vrijdag, hield Cheyenne Samson van het GHFS, de organisaties voor dat de muskiet gerekend wordt tot een van de dodelijkste insecten in de wereld. Jaarlijks sterven er vijfhonderdduizend mensen als gevolg van muskietenbeten. Ze zei dat de Aedes Aegipti muskiet, die ook in Suriname voorkomt, voor veel misère heeft gezorgd, kijkend naar zika, chikungunya en dengue gevallen. De organisatie heeft reeds op dertien scholen in Suriname kinderen geleerd om wetenschappelijk te kijken naar de lucht, de grond en het leven. De directeur van GHFS, Monique Pool, haalde aan dat deze elementen grote invloed hebben op ons leven, alleen bij bestudering daarvan, kunnen wij weten of er iets aan de hand is.
Samson benadrukte dat een van de beste manieren om ziekten te bestrijden die worden overgedragen door muskieten, is door meer te weten over dit insect en zijn broedplaatsen.
Kinderen die geïnformeerd zijn over deze insecten, hebben van de organisatie een lens gekregen, die zij vast kunnen maken aan de camera van een telefoon, waardoor ze de larven vergroot kunnen bekijken. Zo hebben zij de mogelijkheid om wetenschappers over de gehele wereld te informeren over de muskieten in Suriname, want de gegevens die zij met hun camera vastleggen, kunnen ze uploaden op de Mosquito habitat Mapper applicatie. Wetenschappers wereldwijd hebben toegang tot deze applicatie. De bedoeling hiervan is dat wetenschappers een duidelijk beeld krijgen van de broedplaatsen van de verschillende muskietensoorten.
Dit project is onderdeel van Globe, een internationale wetenschappelijk en educatief programma. De organisatie en uitvoering in Suriname ligt in handen van GHFS. Het initiatief voor dit programma komt van de Verenigde Naties.