July 10, 2018


Stichting Prasoro stelt gebouw beschikbaar voor Volksmuziekschool


July 10, 2018

Na goed overleg met het bestuur en de di-rectie van de Nationale Volksmuziek-school (NVMS), heeft het bestuur van de Stichting Prasoro, besloten om een pand beschikbaar te stellen voor de muziekschool. Na de grote vakantie staat vast dat de muziekschool een frisse start zal hebben in het gebouw van de stichting dat staat tussen het vliegveld Zorg en Hoop en de Waakhuyzenlaan. Dit zegt Marisa Pieplenbosch, algemeen directeur van de Volksmuziekschool, vandaag in gesprek met De West. Aan het einde van het schooljaar 2017-2018 moet de Nationale Volksmuziek-school (NVMS) verhuizen uit het pand van het Bisdom aan de Henck Arronstraat waar zij al twaalf en een half jaar gevestigd is. Het Bisdom heeft de NVMS toestemming gegeven om tot het einde van het schooljaar in het pand lessen verzorgen. Het nieuwe pand is volgens Pieplenbosch om verschillende redenen geschikt is voor de school. Zo is een redelijk tarief vastgesteld voor de huur en is er een ruime parkeerplaats voor leerlingen en docenten. Hoewel het pand in de buurt van een vliegveld ligt, zegt Pieplenbosch dat de nieuwe locatie toch rustiger is in vergelijking tot de drukke binnenstad. ‘In de ochtend zijn er af en toe opstijgende vliegtuigen, maar de lessen worden in de avonduren gegeven”, zegt ze. Daarnaast zal de school gevestigd zijn in een kinderrijk gebied, waardoor meer leerlingen zich kunnen inschrijven op de school. Hoewel de muziekschool in de toekomst in staat zal zijn een eigen pand te hebben, zegt Pieplenbosch dat dit niet altijd de oplossing is. Zij zit vooral heil in de samenwerking tussen kleinere organisaties zoals het Conservatorium, de Volksmuziekschool (VMS) en anderen, die zich bundelen in een platform. Door samenwerking kan er volgens haar veel meer bereikt worden. De eerste stappen hiertoe zijn vier jaar terug genomen. Het traject moet nu verder uitgezet worden. De muziekschool moet vertrekken uit het pand aan de Henck arronstraat, omdat het Bisdom het pand voor eigen gebruik nodig heeft. Ook moet er nu veel meer huur betaald worden dan vroeger, omdat de koers hoger ligt. Dit terwijl de kosten voor de nutsvoorzieningen ook gestegen zijn en de school geen subsidie van de overheid meer krijgt. “Het enige inkomen van de school zijn de lesgelden van de leerlingen en de donaties van diverse organisaties. Hoewel het Bisdom een sociale koers had bepaald was de huur toch nog te hoog. Het nieuwe bestuur leek het beter om te verhuizen dan om huurschulden op te bouwen”, geeft Pieplenbosch aan. Sinds het bestaan van de school is het lesgeld alleen vorig jaar met 33 1/3 procent verhoogd. De lesgelden zijn ook voor dit schooljaar vastgesteld op SRD 100 waarbij één keer in de week lessen worden verzorgd. De NVMS wordt bij haar start in het nieuwe gebouw bijzonder ondersteund door de VSH door voor kinderen van haar personeel die muzieklessen willen volgen, voor een jaar de lessen te betalen. Volgens Pieplenbosch is dit de garantie voor meer inkomsten. Hoewel de school bezig is met de voorbereidingen om te verhuizen, mag dit de activiteiten van de school niet belemmeren. In de maand juli zijn verschillende activiteiten gepland, waaronder een open dag op 14 juli en het Leerlingenconcert Back in Time 2018 op 28 juli. Ook de certificaatuitreiking van de cursussen Muziektheorie en Praktijk gaan door. Op de open dag wordt tevens sponsorgeld voor het leerlingenfonds door de VSH gegeven, hierdoor hoeft de school voor dit jaar het lesgeld niet te verhogen. door Priscilla Kia