‘Verhoging minimumuurloon zal resulteren in afvloeiing personeel’

Bij de staatsraad is een concept staatsbesluit in behandeling tot verhoging van het minimumuurloon van SRD 6,14 naar SRD 8,40. Veel organisaties zijn niet tevreden over de wijze waarop minister Soewarto Moestadja van Arbeid dit wil realiseren. Ook Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers, is bezorgd hierover. In gesprek met De West, zegt hij dat het voornemen van de regering om het minimumuurloon drastisch te verhogen, zal resulteren in het afvloeien van personeel.
Voor winkels met meer dan drie werknemers, met uitzondering van buurtwinkels, zal het loon van SRD 7,37 naar SRD 10,08 verhoogd worden, terwijl voor horeca met meer dan twaalf werknemers en bewakingsbedrijven, het loon van SRD 8,60 naar SRD 11,76 zal worden verhoogd. Volgens Hasnoe is een verhoging van 37 procent te hoog, vooral voor winkeliers die meer werknemers in dienst hebben, zij hebben sinds de verhogingen van het minimumuurloon vanaf 2016 problemen met het betalen van personeel.
Veel winkeliers moesten ook toen al een deel van het personeel ontslaan om rond te kunnen komen.
“Met een verhoging van 37 procent krijgen we meer problemen. Het land verkeert nu in een crisisperiode. Ondernemers verdienen niet meer en het personeel wil liever in dienst blijven voor hetzelfde salaris dan afgevloeid worden”, zegt Hasnoe. Volgens hem moet de regering goed nadenken voordat ze deze maatregel wil doordrukken, die tot gevolg kan hebben dat mensen werkloos raken en op de stoep van het ministerie van Sociale Zaken belanden.
Hasnoe geeft aan dat het nu niet dezelfde situatie is waarbij er geen crisis was en de dollarkoers normaal was. Overigens zegt hij dat de private sector niet op de overheid wacht om verhogingen door te voeren. “Hogere lonen worden toegekend zodra het beter gaat met het bedrijf, maar nu zullen vooral de kleine bedrijven in problemen komen”, meent Hasnoe. De economische situatie in het land heeft eerder erin geresulteerd dat veel winkels moesten sluiten. Hasnoe verwacht meer sluitingen als het minimumuurloon verhoogd wordt.

-door Priscilla Kia-