Doksenclub krijgt toch geen permanente exportvergunning

Hoewel de overheid van Trinidad & Tobago, beloofd had dat de Doksenclub een vergunning zou krijgen voor de export van doksenvlees, is daar tot nog toe niets van terechtgekomen. De Doksenclub krijgt slechts een exportvergunning voor een week in verband met de Trade & Investment Convention (TIC), het grootste business-to-business evenement in de regio. “Het is hetzelfde als afgelopen jaar. Niets is veranderd, ondanks alle beloftes”, zegt Gerard van den Bergh, directeur van de Doksenclub, tegenover de krant.
In de vergunning afkomstig van het Ministry of Agriculture, Land and Fisheries van Trinidad & Tobago, is opgenomen dat ‘Dockside Seafood Limited’ doksenvlees mag importeren van Suriname in de periode 1 juli 2018 tot 7 juli 2018. Aan de vergunning is als belangrijke voorwaarde verbonden, dat het vlees van 5 juli tot 8 juli 2018 uitsluitend uitgestald mag worden in het Trade Convention Centre (TIC) waar de beurs gehouden zal worden. Aan het einde van de TIC moet al het vlees vernietigd worden. Ook is opgenomen dat de vergunning niet meer geldig is zodra een deel van de partij geland is op Trinidad.
De TIC is het grootste business-to-business evenement in de regio en is een ideaal forum voor fabrikanten, dienstverleners, kopers en distributeurs, financiële instellingen en investeerders van over de hele wereld om zaken te doen en te netwerken. De beurs is zeer effectief gebleken in het uitbreiden van de intra- en extraregionale handel en wordt door voornoemde groepen druk bezocht. De vier beursdagen zijn beperkt tot het bedrijfsleven met consumptiegoederen, waardoor exposanten en kopers zich kunnen concentreren op transacties tussen bedrijven.
De Doksenclub is nu vier jaar bezig om een permanente vergunning te krijgen voor de export van doksenvlees naar Trinidad & Tobago. “Hoewel het mogelijk is om naar alle Caricom-landen te exporteren, heeft Trinidad de organisatie meerdere malen op de lange baan gehouden”, merkt Van den Bergh op. President Desiré Bouterse zal van 4 tot 6 juli de Caricom- staatshoofdenvergadering in Jamaica bijwonen. De directeur hoopt dat de president dit onderwerp dan zal bespreken.
Ondanks deze tegenslag, gaat Van den Bergh niet bij de pakken neerzitten. Hij hoopt nog steeds een vergunning te krijgen, omdat hij klanten heeft in Trinidad die doksenvlees willen kopen. Behalve Trinidad & Tobago, kijkt de Doksenclub ook in de richting van Jamaica en Barbados, waar de club meent een goede afzet te kunnen hebben vanwege het toerisme.

 

door Priscilla Kia