DNA ratificeert protocol tegen vormen dwangarbeid

De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren met 29 stemmen het Protocol of 2014 to the Forced Labour Convention, 1930, geratificeerd. Het protocol houdt in dat Suriname stappen onderneemt om binnen afzienbare tijd alle vormen van dwangarbeid die voorkomen in ons land, aan te pakken. Het protocol zal pas na twaalf maanden in werking treden. In het protocol zijn ook regels opgenomen voor acties tegen mensenhandel.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zegt dat de ratificatie niet betekent dat de problemen zijn opgelost. Volgens haar heeft zowel het parlement als de regering een verplichting om steeds te onderzoeken, steeds de ogen open te houden en op te komen voor de mensen die zich in een situatie bevinden waarbij ze tegen hun zin in en hun belang in voor anderen moeten werken. Geerlings-Simons vindt het noodzakelijk dat er een eind komt dit fenomeen, dwangarbeid in relatie tot mensenhandel.
Namens DNA haalde de assembleevoorzitter aan, dat verwacht wordt dat de regering er alles aan zal doen om het traject te beginnen om een eind te maken aan alle vormen van mensensmokkel en dwangarbeid in Suriname.
NPS-parlementariër Patricia Etnel, vroeg naar de capaciteit van de arbeidsinspectie om landelijk te opereren. Gezien in alle districten vormen van dwangarbeid voorkomen, acht ze het nodig dat er versterking komt in deze gebieden. De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, zegt dat er binnen niet al te lange tijd een functionaris benoemd zal worden, die zich zal richten op de aanpak van dwang- en kinderarbeid. Ook voegde hij eraan toe, dat het parlement binnen vier weken een stappenplan krijgt voor de aanpak van dwangarbeid in zijn algemeenheid.
Suriname zal net als alle andere landen die dit protocol hebben geratificeerd, zich verplichten tot effectieve maatregelen voor het voorkomen en uitbannen van dwangarbeid en het beschermen van slachtoffers. Deze landen zullen ook moeten zorgen voor toegang tot effectieve en gepaste rechtsmiddelen voor compensatie, tevens moeten zij ervoor zorgen dat overtreders vervolgd worden.
Verder stelt het protocol dat er een actieplan in samenwerking met werkgevers en werknemersorganisaties opgesteld moet worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat kwetsbare groepen geschoold en voorgelicht worden over wat dwangarbeid is. Scholing en voorlichting moeten gebaseerd zijn op werkgevers en het publiek in het algemeen.

door Richelle Mac-Nack

More
articles