Diaspora belangrijk om Suriname verder te ontwikkelen

De Kenniskring hield gisteren een discussieavond in het Lalla Rookh gebouw in verband met de herdenking van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie op 5 juni aanstaande. Tijdens deze avond heeft de historicus Maurice Hassankhan een uiteenzetting gegeven over de wetenschappelijke conferentie die in dat kader georganiseerd zal worden vanuit de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit in Suriname. Nu al is gebleken dat de belangstelling voor de conferentie groot is. Het doel van de conferentie is om wetenschappers uit de hele wereld bij elkaar te brengen om van gedachten te wisselen over de slavernij, migratie, diaspora en ontwikkeling. Door deze conferentie zullen de banden met de Surinaamse diaspora volgens de historicus verbeterd kunnen worden, zodat Suriname makkelijker tot ontwikkeling gebracht kan worden.
Volgens Hassankhan onderschat men de kennis van personen in de diaspora, dit is ook het geval in de sportwereld. “In Suriname weigeren we om mensen in de diaspora in te zetten, vandaar wij nog steeds helemaal onderaan bungelen voor wat de voetbalwereld betreft”, aldus de historicus.
De conferentie vangt aan op 18 mei, van 19 tot 22 mei zullen 160 inleiders uit onder andere Nieuw Zeeland, Australië, Mauritius, China, Verenigde Staten, Caraïbisch gebied en Frans-Guyana, aan het woord komen. In totaal zullen er 38 sessies gehouden worden in het IGSR- gebouw. De conferentie zal multidisciplinair zijn. De presentaties worden in het Engels verzorgd, omdat de organisatie de universiteit internationaal wil uitdragen. Er is onlangs een nationale commissie in het leven geroepen die een landelijk programma heeft samengesteld.
Tijdens de conferentie zal er ook aandacht besteed worden aan de Portugezen, volgens Hassankhan weten velen niet, dat dit de eerste groep immigranten was die naar Suriname kwam. De historicus zegt dat de Portugezen op 15 augustus 1853 naar Suriname kwamen en anderhalve maand daarna kwamen de Chinezen.

-door Kimberley Fräser-