Voorlichting opvoeren voor aanpak criminaliteit

De voorlichting vanuit het Korps Politie Suriname (KPS) laat veel te wensen over. Informatie die wordt verschaft door het KPS, is in veel gevallen niet compleet. De medewerkers van de afdeling Public Relations van het KPS, zijn niet altijd te bereiken. Krishna Mathoera, VHP-parlementariër en oud-politiecommissaris, zegt desgevraagd dat ook zij op hoogte is van de klachten over de voorlichting vanuit de politie. Dit gebeurt volgens haar wanneer de regering niet begrijpt wat de rol van de politie is in de samenleving. Mathoera geeft aan dat in een tijd van crisis, de criminaliteit juist toeneemt. Zij benadrukt dat voorlichting en communicatie, goede manieren zijn om de samenleving te informeren over de ernst en omvang van het probleem. Door samen te werken met verschillende groeperingen, waaronder buurtorganisaties, religieuze organisaties, security bedrijven en de burgers zelf, kan volgens Mathoera de schade beperkt en de criminaliteit beheersbaar worden gehouden. Maar hiervoor moet er wel geïnvesteerd worden in apparatuur en het trainen van personen, die de communicatie op een professionele manier kunnen verzorgen. Mathoera merkt op dat de regering weinig geïnvesteerd heeft in de politie de afgelopen jaren. De afdeling Public Relations is niet versterkt met apparatuur en met specifieke trainingen. De hele procedure, hoe om te gaan met de pers is onduidelijk. De Surinaamse pers is het KPS altijd voor. Opvallend is dat de overheid wel geld heeft om te investeren in een overheidsvoorlichtingsprogramma, het Nationaal Informatie Instituut (NII) om propaganda te maken.

Mathoera geeft aan dat het besef en de bewustwording bij de regering kennelijk nog moet komen, dat politievoorlichting ontzettend belangrijk is voor een samenleving bij de bestrijding van criminaliteit en het opvoeren van de veiligheid.
Een sa-menleving kan niet geordend worden zonder een sterke politieorganisatie. Nergens ter wereld is het gelukt om een samenleving te ordenen zonder regels en naleving van regels. Ze legt uit dat de politie daarom een geweldsmonopolie heeft. Dit houdt in dat de politie het naleven van regels en wetten kan afdwingen in een samenleving, desnoods met toepassing van geweld. Gebeurt dit niet, dan is er volgens de oud-politiecommissaris sprake van anarchie, chaos en willekeur. En dat is volgens haar helaas de huidige trend. Steeds meer willekeur en steeds meer mensen die de regels naast zich neerleggen. En daardoor groeien de problemen de regering boven het hoofd. Mathoera benadrukt dat gezien de financiële crisis in het land de regering niet in staat zal zijn om al de problemen in één keer op te lossen. Volgens haar is het daarom van groot belang dat de regering met een prioriteitenlijst werkt. Volgens haar verdienen de volgende zaken de grootste aandacht: het verkeer, dat momenteel chaotisch is, geweldscriminaliteit (overvallen en berovingen), wijdverspreide corruptie in de top, georganiseerde drugscriminaliteit en voorkomen dat jeugdigen in de criminaliteit terechtkomen. Mathoera benadrukt dat een integraal beleid waarbij snelle opsporing, vervolging en strafverzwaring voor ernstige delicten, nieuwe daders kan afschrikken om de criminaliteit in te gaan.

More
articles