‘Meer investeren in primaire zorg’

Onlangs verscheen online op sr.nieuws, het bericht dat het aantal diabetespatiënten in het district Nickerie, in een periode van slechts vier weken aanzienlijk is toegenomen. Het Mungra Medisch Centrum (MMC) bevestigt noch ontkent de toename. VHP-parlementariër Dew Sharman tevens arts, zegt dat exacte data nodig zijn om uitspraken te kunnen doen hierover, maar dat de toename een eyeopener is om meer te gaan investeren in de primaire zorg.
Volgens het bericht gaat het om een toename van 6000 mensen met diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, die medische behandeling nodig hebben. Sharman zegt dat het belangrijk is dat vastgesteld wordt om welke groep of groepen mensen het gaat, zodat de juiste behandeling toegepast kan worden. Dit is belangrijk, omdat complicaties kunnen leiden tot nierfalen. Als dit gebeurt, moet de patiënt gedialyseerd worden. Nickerie heeft 34.000 inwoners, een aantal van 6000 patiënten met diabetes is dan zorgwekkend te noemen.
Sharman geeft aan dat de begroting voor de gezondheidszorg grotendeels gaat naar de primaire zorg, terwijl juist de primaire zorg, waarbij preventie een belangrijk onderdeel is, de voorkeur zou moeten krijgen. “Niemand wordt ineens diabeet. Over het algemeen eten Suri-namers verkeerd, waardoor het grootste deel van de bevolking veel vetten en suikers binnenkrijgt met als gevolg suikerziekte”, stelt Sharman.
Preventiemaatregelen vanuit de overheid zijn over het algemeen zwak, terwijl het Bureau voor Openbare Gezond-heidszorg (BOG) en de Regionale Ge-zondheidsdienst (RGD) een belangrijke rol hierbij kunnen spelen. Maar volgens Sharman is het propageren van een gezonde leefstijl niet alleen een aangelegenheid van de gezondheidsinstellingen, maar ook van maatschappelijke groeperingen en de samenleving.
“Met de opkomst van de vele fastfood ketens, grijpen de meeste mensen naar junkfood met alle gevolgen van dien. De toename van het aantal suikerpatiënten is slechts een signaal dat wij meer moeten gaan investeren in onze primaire sector”, aldus Sharman.

-door Priscilla Kia-

More
articles