‘Elke upgrade onder Bouterse II is tijdelijk’

Het ratingbureau Standard and Poor’s, heeft het economisch vooruitzicht van ons land bijgesteld van negatief naar stabiel. Volgens hen is de situatie licht verbeterd. VHP-parlementariër Asisku-mar Gajadien gevraagd naar een reactie, zegt dat elke upgrading van welke kredietbeoordelaar dan ook, tijdelijk zal zijn onder de regering Bouterse- Adhin. Gajadien die tevens lid is van de vaste commissie van het ministerie van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA), geeft aan dat in 2011 en 2012, Suriname enorme inkomsten heeft verkregen uit de goudsector en olie-industrie, waarbij de ratings ook goed waren.

Echter merkt hij op dat er geen verbetering is gekomen in de situatie van het volk, omdat al het geld verdwenen is en het land naar de verdoemenis is gebracht. Indien het geld gestopt was in het vergroten van de productie van ons land, dan zou het volk volgens hem profijt daarvan hebben. Gajadien zegt dat het voeren van een prudent beleid van enorm belang is om een land vooruit te brengen. Dit hangt volgens hem dan ook af van de regering die aan de macht is. Van de huidige regering verwacht hij in ieder geval niet dat er prudent beleid gevoerd zal worden.

Gajadien zegt dat er ratings gedaan worden om aan te geven welke richting opgegaan kan worden. Hij benadrukt dat de zwakte van deze regering en de coalitie is, dat zij corruptie faciliterend zijn, waardoor de ratings volgens hem nooit uitkomen.  De samenleving daarom niet te verwachten dat de upgrading van Standard and Poor’s een verbetering zal brengen. Gajadien zegt dat de vooruitzichten van Standard and Poor’s gemaakt zijn op basis van de aangekondigde verhogingen (rij- en voertuigenbelasting, legeskosten) en de invoering van de BTW. Hij heeft weinig hoop dat de inkomsten werkelijk gebruikt zullen worden voor lotsverbetering van het volk. Ook de doorgevoerde reshuffling van ministers zal volgens Gajadien niet ertoe leiden dat het land beter bestuurd wordt. Hij merkt op dat de reshuffling slechts te maken heeft met een politieke campagne.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles