Assen en Levens weigeren ministerspost

De prominente leden van de Nationale Partij Suriname (NPS) Ronald Assen en Marie Levens, hebben de door president Desiré Bouterse aangeboden ministerspost geweigerd. Assen heeft intussen publiekelijk bekendgemaakt dat hij de functie als minister van Justitie en Politie niet wenst te bekleden, aangezien hij lid is van de groene partij. Toetreden tot de regering zou volgens hem een grote psychologische klap zijn voor zijn partij, terwijl deze momenteel in opmars is. Een andere reden is dat de ex-bewindsman in het verleden verschillende analyses heeft gemaakt over het 8 Decemberstrafproces en daarbij voorstander was van een waarheidsproces in plaats van een rechtszaak. Dit wekte bij velen de indruk alsof Assen solliciteerde naar een functie binnen het kabinet van Bouterse. Assen benadrukt dat hij de mensen die dit beweerden, geen gelijk wil geven.

Afgelopen vrijdag werd Assen benaderd om de functie te bekleden. Hij vroeg bedenktijd tot afgelopen maandag om 10:00u. Hij geeft aan dat zijn kinderen willen dat hij het aanbod accepteert, maar hij heeft ze voorgehouden dat hij een goede naam voor ze wil achterlaten. De ex- minister heeft nadat hij te kennen heeft gegeven de functie niet te aanvaarden, de erevoorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan, telefonisch op de hoogte gesteld van zijn weigering.

Levens die geen onbekende is in de Surinaamse samenleving op het gebied van onderwijs, heeft naar wij vernemen de functie van minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geweigerd, maar heeft dit nog niet officieel bekendgemaakt. Levens is ex-minister van Buitenlandse Zaken geweest in het Nieuw Front kabinet in 2000. Zij was de eerste vrouwelijke minister op dat ministerie. Inspecteur Robert Prade van de afdeling Kapitale Delicten, is getipt als de nieuwe minister van JusPol, nadat Assen deze functie heeft geweigerd. Uit betrouwbare bronnen vernemen wij dat de president de komende week zijn nieuwe ministersteam zal presenteren aan de samenleving.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles