Riolering en rehabiliteren Zorg en Hoop kost USD 4.7 miljoen

Het startsein van het project: ‘Het rioleren en rehabiliteren van vijf wegen te Zorg en Hoop’, is vandaag gegeven op de hoek van de Stanvastestraat en de Kamperfoelistraat. Dit project zal de regering US-dollar 4.7 miljoen kosten. Suresh Algoe, ad interim minister van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), vindt het belangrijk om de infrastructuur in een goede staat te houden. “Als je ontwikkeling wilt brengen in een land, is de infrastructuur een van de vereisten, daarnaast de riolering en afvoer”, zegt de minister. In Suriname hebben we vaak te kampen met slechte ontwatering. Vooral bewoonde gebieden hebben daar veel last van, want wanneer er veel neerslag is, moet die binnen korte tijd afgevoerd worden en dat zorgt niet zelden voor problemen. Mochten bewoners dergelijke zaken opmerken tijdens de uitvoering, dan kunnen zij altijd contact maken met het ministerie of het aannemingsbedrijf Tjongalanga N.V. Volgens de minister wordt met dit project de Coppename-straat ontlast en de zijwegen kunnen beter benut worden, waardoor er ook minder files ontstaan in de ochtenduren en schooltijden.
Dave van der Leef, directeur van het aannemingsbedrijf Tjongalanga N.V., gaf een uiteenzetting van het project dat uitgevoerd wordt in een vijftal wegen, namelijk: Stanvastestraat, Floxstraat, Palulustraat, Hirasinghstraat en de Rodastraat. Het project zal US-dollar 4.7 miljoen kosten en de bouwtijd is gesteld op 20 maanden.
De hoofdactiviteiten die de komende maanden te Zorg en Hoop ontplooid worden, zijn onder andere: zes en een half duizend vierkante meter bestaande wegen en bermen worden compleet verwijderd. Tweeduizend meter aan bestaande rioleringsbuizen en putten worden verwijderd. Totaal twintigduizend kub aan grond wordt ontgraven en daarna weer aangevuld. Er is voor dit project gekozen voor pvc- en Hdpi-materialen zodat er minder lekkages ontstaan in de toekomst en het materiaal is erg duurzaam. Alle woningen worden aangesloten op het nieuwe rioleringsnetwerk. Verder worden er voetpaden aangelegd en de wegen worden voorzien van asfalt. De directeur doet thans een verzoek aan de bewoners en weggebruikers om begrip en geduld op te brengen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
Remy Pollack, waarnemend districtscommissaris Zuid-Oost, geeft aan dat Zorg en Hoop bij grote neerslag altijd onder water loopt. “Praten we over de productie, dan moeten we over goede wegen beschikken, zodat producten vervoerd kunnen worden”, zegt Pollack. Hij gelooft dat alleen de export dit land kan redden. Als we de handen ineen slaan en de mensen stimuleren, dan weten we volgens Pollack dat Suriname een goede toekomst tegemoet gaat.

-door Kimberley Fräser-